Potpisan Ugovor o dogradnji vodovodnog sistema u opštini Gacko

Izvor: gacko-rs.info | Foto: gacko-rs.info

U kabinetu načelnika opštine danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na dogradnji vodovodnog sistema opštine Gacko. Ugovor su potpisali načelnik opštine Milan Radmilović, direktor preduzeća „Buk Promet“ Bijeljina koje će izvoditi radove, Jovan Gajić, u prisustvu predstavnika Tima za upravljanje projektom iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vrijednost ugovora je 4 miliona i 800 KM bez PDV, a radovi bi trebali početi za mjesec dana, sa rokom izvođenja od 18 mjeseci.

„Mi smo u dugoj proceduri sa Ministarstvom finansija oko definitivnog rješavanja vodosnabdijevanja u opštini Gacko. Ovo je projekat koji će prihvatiti do 40 sekundnih litara vode iz Pridvorice i radiće se vod u dužini od oko 11 – 12 kilometara, koji će biti spojen sa postojećim izvorištem Vratlo. Time ćemo praktično 98% opštine pokriti pitkom vodom“, rekao je Radmilović.

“U budžetu naredne godine biće izdvojena sredstva i za rješavanje vodosnabdijevanja MZ Brljevo i Fojnica, koji su bili planirani u finansijskom dijelu ovog projekta, ali zbog dvije pumpne stanice koje su povećale projekat za oko milion maraka nisu se mogle uklopiti za ovu fazu“, dodao je Radmilović.

Jedan dio projekta je već finansirala Opština Gacko.

„Ovo je projekat gdje smo i mi imali vlastita sredstva koja smo već potrošili na rekonstrukciju mreže u gradu, izradu projekata, reviziju i ostalo, iz sredstava koje je obezbijedilo Ministarstvo finasija putem Evropske investicione banke, a jedan dio će biti obezbijeđen preko donatorskih sredstava“, istakao je Radmilović.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i Radmila Mihić, pomoćnik ministra finansija i šef tima za upravljanje projektom Vodovod i kanalizacija za čitavu Republiku Srpsku.

„Ovaj projekat se finasira kreditom iz Evropske investicione banke u iznosu od 2,5 milona KM. Kreditni uslovi su 25 godina rok otplate, 8 godina grejs perioda. Takođe smo planirali iz IPA donatorskih sredstava EU, dijelu koji treba da pripadne projektu Vodovod i kanalizacija, iznos od milion maraka bespovratnih srestava da pomognemo realizaciji ovog ugovora, a ostatak će biti sufinasiranje od strane Opštine. Gacko je 26 opština u kojoj imamo radove u čitavom ovom projektu i imao već pet opština u kojima se pripremamo za samu fazu radova. Projekat je aktivan već pet godina. Do sada smo investirali ukupno 50 miliona eura u vodovodne i kanalizacione sisteme širom RS“, rekla je Mihić, ističući da je projekat ocijenjen od strane EIRB kao jedan od najbolje upravljanih projekata na Balkanu, kojim ne samo da se rješavaju osnovni problemi građana, nego uvode i međunarodni standardi i procedure.