9.2 C
Trebinje
Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Naslovnica Republika Srpska Kod Korićke jame služen parastos -77 godina od strašnog ustaškog zločina nad...

Kod Korićke jame služen parastos -77 godina od strašnog ustaškog zločina nad Srbima /FOTO/

Kod Korićke jame, u selu Korita u Bileći, danas je obilježeno 77 godina od strašnog  pokolja 1941. godine, u kome su, za samo jednu noć, između 3. i 4. juna  muslimani iz sela Fazlagića kula kod Gacka mučki ubili 130 Srba, bacajući ih u jamu.

Paratsosu kome je prisustvovao  veliki broja mještana Korita i stanovnika susjednih opština prethodila je Sveta liturgija u manastiru Sveti Jovan Kronštatski, a nakon toga na centralnom spomen obilježju u centru sela.

Kosti korićkih mučenika izvađene su 1953. godine kada je, na osnovu 180 pronađenih lobanja, ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva je bio osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađa četrnaestogodišnji dječak Kosta Glušac, koji je jedini pružao otpor zlikovcima nad jamom.

Među stradalima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Srbe su pobile prve komšije, pod vođstvom ustaškog povjerenika Hermana Togonala i gatačkog hodže Muharema Glavinića.

Prvo spomen-obilježje srpskim žrtvama iz sela Korita podignuto je 1966. godine, a 1991., povodom 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Rejting.info