HET-Mišeljić: Radnici u sistem ugradili dio sebe

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić danas je posjetio branu Grančarevo zajedno sa stotinjak bivših radnika ovog preduzeća-penzionera i zahvalio im za godine rada i truda, kao i za doprinos u razvoju ovog energetskog preduzeća.


Povodom značajnog jubileja – 50 godina postojanja Hidroelektrane “Trebinje jedan”, Mišeljić je poželio dobrodošlicu penzionerima “u svoju kuću” i poručio da su oni svojim radom ugradili i dio sebe u cjelokupan sistem.

“Ostavili su nam u amanet jedno respektabilno preduzeće, a mi uspješno idemo utabanom stazom i ostvarujemo zavidne poslovne rezultate”, istakao je Mišeljić i podsjetio da je u HET-u u prva dva i po mjeseca ove godine već ostvareno 50 odsto cjelokupne prošlogodišnje proizvodnje.

Penzioneri su sa nostalgijom posjetili nekadašnja radna mjesta i prisjetili se rada i zajedničkog druženja, te vremena u kome su svi znali šta je čiji posao i kako da ga rade, napominjući da je sada sve to savremenije i lakše obavljati.

Izgradnja HE “Trebinje jedan” počela je 1958. godine, a pripremni radovi obuhvatali su izgradnju 80 kilometara puteva sa savremenim kolovozom, izmještanje 27 kilometara željezničke pruge, izgradnju 147 kilometara dalekovoda, četiri vodovoda, podizanje četiri velika gradilišta, te naselje za oko 2.600 stanovnika.

Brana Grančarevo je centralni objekat sistema HET-a i u vrijeme kada je izgrađena bila je vrh evropskog građevinarstva i umijeća.

Završetkom prve faze izgradnje sistema “Trebišnjica” konačno je riješen problem plavljenja Popovog polja, a formiranjem stalnog vodotoka omogućeno je navodnjavanje i intezivna poljoprivredna proizvodnja na oko 4.000 hektara Trebinjskog, Mokrog i Popovog polja.

Značajan jubilej HET će obilježiti u nedjelju, 25. marta kada se očekuje veliki broj gostiju iz cijele Republike Srpske i poslovni partneri iz regiona.