Hiljade vernika u Nikšiću, počelo sveto pričešće /FOTO//

U Nikšiću se održava veliki crkveno-narodni skup. U Sabornu crkvu stigle su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca kome će se pokloniti vjernici iz Crne Gore. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa arhijerejima služio je Svetu arhijerejsku liturgiju.

Vladika Joanikije je tokom liturgije poručio da 800 godina „delovanja naše crkve vidimo kao osam vekova napredovanja, jer je naša crkva podarila velike ljude“.

„Ovaj ćemo dan ubuduće proslavljati kao posetu Svetog Vasilija ovom gradu, kao što ga proslavljamo onog dana kada su njegove mošti pronešene kroz grad“, rekao je mitropolit Joanikije.

 

Brojni vjernici počeli su da pristižu već od samog otvaranja Sabornog hrama posvećnog Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Crkveno-narodni sabor, koji organizuju Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, zakazan je za 11 sati ispred Saborne crkve u Nikšiću na kome će biti pročitan proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako je navedeno, anticrkvenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore.