Zabranjen uvoz svinjskog mesa

Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz zemalja Evrope u kojima se pojavila bolest afrička kuga, s ciljem sprečavanja širenja bolesti, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Zabrana se odnosi na pošiljke porijeklom iz Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije /region Sardinija/ i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja.

Zabrana uvoza i tranzita se odnosi na žive domaće i divlje svinje, zatim sjemena, embriona i oplođenih jajnih ćelija porijeklom od domaćih i divljih svinja, te svježeg i zamrznutog mesa istog porijekla.

Odluka se odnosi i na proizvode od mesa porijeklom od domaćih i divljih svinja, osim mesa koje je termički tretirano u hermetički zatvorenoj posudi /konzerve/.

“Isto tako i na svu kožu porijeklom od domaćih i divljih svinja, osim štavljene i trofeja koji nisu podvrgnuti tretmanu kojim se uništava virus afričke kuge svinja, te na neprerađene nusproizvode porijeklom od domaćih i divljih svinja“, pojašnjavaju iz Uprave.

Bolest afrička kuga registrovana je kod mađarskih svinja. Riječ je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontrolisati, ali koje nije opasno za ljude i druge životinje.

SRNA