Umro je Stiven Hoking, jedan od najvećih naučnika današnjice

Stiven Hoking, britanski teorijski fizičar i jedan od najpoznatijih savremenih naučnika i popularizatora nauke, preminuo je u 76. godini, objavila je njegova porodica.

Duboko smo ožalošćeni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki naučnik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti, poručila su Hokingova djeca Lusi, Robert i Tim.

 Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirisala su ljude širom svijeta, dodali su u saopštenju. Britanski naučnik je stekao svjetsku slavu zbog svog rada na teoriji o crnim rupama i otkriću da one emituju tzv. “Hokingovu radijaciju”.

Hoking je bio prvi svjetski naučnk koji je u svom radu kombinovao opštu teoriju relativiteta i kvantnu mehaniku.

Iza sebe je ostavio niz djela od kojih je najpoznatija knjiga “Kratka istorija vremena”.

Hoking je tokom karijere razotkrio neke od najzamršenijih tajni kosmosa, uprkos tome što mu je sa 22 godine otkrivena amiotrofna lateralna skleroza (ALS) zbog koje je veći dio života proveo u kolicima, potpuno nepokretan, primoran da komunicira pomoću kompjutera i glasovnog sintizajzera.

Iako su mu ljekari predviđali još samo nekoliko godina života, profesor Hoking je još više od pola vijeka fascinirao naučnu i “običnu” javnost svojom sposobnošću da komplikovane stvari “prevede” na jezik običnih ljudi, zainteresuje ih za nauku, ali i da svojim kolegama naučnicima otkriva potpuno nove horizonte.

Hoking je vremenom postao i ikona popularne kulture, pa se pojavio u “Zvezdanim stazama”, “Simpsonovima”, “Futurami”, “Štreberima”, ali i predstavama “Letećeg cirkusa Montija Pajtona” i na jednom od albuma legendarnog benda “Pink Flojd”.

“Jednom je rekao, ‘Ne bi ovo bio neki kosmos, da nije dom ljudima koje voliš’. Nedostajaće nam zauvek”, saopštila je njegova porodica.

Hoking je rođen 1942. godine u Oksfordu, završio je prirodne nauke na čuvenom oksfordskom univerzitetu 1959, a doktorirao je na Kembridžu.

Knjigu “Kratka istorija vremena”, koja je prodata u više od 10 miliona primeraka, objavio je 1988. godine.

Njegov život je opisan u filmu “Teorija svega” 2014. godine, a Edi Redmejn je za glavnu ulogu dobio Oskara

. Hokingov veliki, nedosanjani san, bio je da otputuje u svemir. Prošle godine je objavljen plan da tamo i ode na jednom od prvih letova kompanije Ričarda Brensona “Virdžin galaktik”.

“Svojoj planeti smo dali grozni poklon klimatskih promjena… Kada god bismo kroz istoriju bili suočavani sa sličnim krizama, imali bismo šta da kolonizujemo… Ali više nema ‘novog svijeta’, nema neke utopije iza ugla. Ponestaje nam prostora, i jedino što nam preostaje je da idemo na druge svjetove”, govorio je Hoking, koji je zagovarao brži razvoj u oblasti svemirskih putovanja.