U BiH djeluje 21 paradžemat

Na teritoriji BiH, prema izvještaju američkog Stejt departmenta, postoji 21 paradžemat u kojem se okupljaju vehabije i pobornici radikalnog islamskog učenja, djelujući izvan okvira Islamske zajednice u BiH.

U ovom izvještaju za 2017. godinu, koji prenosi “Glas Srpske”, navodi se da neki članovi Islamske zajednice nastavljaju da označavaju selefističke grupe kao netolerantne i ekstremističke, ali da Islamska zajednica nastavlja sa naporima da ubijedi sve neregistrovane islamske grupe da prestanu sa svojom religioznom praksom i zvanično se ujedine sa tom vjerskom zajednicom.

Ambasada SAD u BiH, navodi se u izvještaju, nastavlja da radi sa vjerskim zajednicama na prevenciji nasilnog ekstremizma povezanog sa religijskim i vjerskim slobodama.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da ne postoji zakonska mogućnost da paradžemati budu ukinuti na silu, kao i da bilo koja vrsta vjerskog radikalizma izaziva podozrenje.

On je napomenuo da su prije nekoliko godina pojedini paradžemati praktično bili eksteritorijalne zajednice u koje niko nije mogao da uđe bez legitimisanja od njihovih stanovnika.

“Toga više nema i nećemo dozvoliti ni da bude”, rekao je Mektić.

/SRNA/