Otkriven bareljef Jovana Dučića u Beogradu

 U Udruženju književnika Srbije u Beogradu danas je svečano otkriven bareljef jednog od najvećih srpskih pjesnika Jovana Dučića.
Bareljef, čiji je autor Milorad Mišel Vukanović, su u holu Udruženja otkrili predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak i akademik Adam Puslojić koji je ovom prilikom pročitao kratki esej posvećen Dučiću.

Banjak je rekao da se Dučić, 75 godina nakon smrti, simbolično vratio svojoj “duhovnoj kući” i pridružio velikanima srpske književne riječi – svojoj književnoj sabraći Ivi Andriću, Simi Matavulju, Milošu Crnjanskom i drugima.

On je istakao da je Dučić bio sjajan pjesnik, diplomata i analitičar, ali prije svega čovjek svjestan svog pravoslavnog srpskog identiteta i da se uvijek vraćao svojoj vjeri i srpskom rodu, čime je dao putokaz novim generacijama.

“Čak i ako to ljudi ne shvate kao putokaz, izgleda da je to sudbinski određeno i svi će na kraju krenuti Dučićevim putem”, rekao je Banjak novinarima.

On je naglasio da je Dučić istovremeno i primjer kako onaj ko radi na svom talentu može da ostvari sve svoje želje.

“On je krenuo iz Hercegovine umoran od rata i razaranja i dostigao evropske prijestolnice, dostigao Kairo. On je bio diplomata i pjesnik, čime je pomogao Trebinju i Hercegovini da svuda budu po Dučiću dobro dočekani, kao što smo danas ovdje”, rekao je Banjak.

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić poručio je da Dučić, onoliko koliko pripada Trebinju i Hercegovini, pripada i Evropi i evropskoj kulturi, te da se svrstava u sam vrh evropskog savremenog pjesništva.

“Porede ga sa vrhunskim evropskim pesnicima, živeo je i u Parizu. On je bio prvi pesnik koji je modernu srpsku poeziju preobrazio, uneo je te elemente oduhovljenog jezika pesničkog”, rekao je Andrić.

On je naglasio da se postavljanjem bareljefa poštovaoci Dučićevog djela njemu odužuju, ali da je on sam sebi za života podigao spomenik svojim književnim djelom.

Autor portreta velikog Dučića u bakru – bareljefa, vajar Milorad Mišel Vukanović istakao je da ovaj rad predstavlja njegov “treći susret sa Dučićem”, jer je ranije napravio biste velikog srpskog pjesnika za osnovne škole koje nose njegovo ime u Beogradu i u Kleku.

“Prihvatio sam poziv predsednika Udruženja književnika Srbije da napravim bareljef i ispoštovao ono na čemu je Dučić insistirao i što nam je ostavio kao amanet da se o njemu govori samo kao o pesniku. To je ispoštovano, kao što je ispoštovano da počiva u svom Trebinju”, rekao je Vukanović koji je bez naknade uradio bareljef.

Izradu bareljefa je materijalno potpomoglo Udruženje Trebinjaca u Beogradu koje će u subotu, 7. aprila, povodom 75 godina od Dučićeve smrti, položiti cvijeće na njegov spomenik na Kalemegdanu i upriličiti kratki omaž zemljaku koji je zadužio njih i cijeli srpski rod.