Odbačena prijava protiv mitropolita Amfilohija

Amfilohija

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv NJegovog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija za krivično djelo povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
Crnogorski pokret je u prijavi naveo da je mitropolit Amfilohije u septembru na liturgijama na Cetinju i Crmnici povezivao Crnogorce sa volovima, a Crnogorce katoličke i islamske vjeroispovijesti sa ateistima, te da je izjavom u vezi sa vraćanjem krsta na podgoričku Sahat-kulu uvrijedio muslimane i tursku državu, sa namjerom da posije sjeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca.

U prijavi Crnogorskog pokreta navedeno je da su volovi “sinonim za mentalnu zaostalost”, te da je mitropoliti Amfilohije tim poređenjem namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac.

Tužilac Katarina Padalica procijenila je da u ovim radnjama mitropolita Amfilohija nema bitnih obilježja krivičnog djela, dok su iz Crnogorskog pokreta najavili pritužbu Višem državnom tužilaštvu jer samtraju da ovo rješenje, a posebno njegovo obrazloženje, predstavlja uvredu zdravog razuma.

“Osnovno državno tužilaštvo je obrazložilo rješenje o odbacivanju krivične prijave Crnogorskoga pokreta na osnovu transkribovanih izlaganja. Piše da se, u cjelini cijeneći, ovakvi Amfilohijevi navodi ne mogu smatrati javnim izlaganjem poruzi bilo kojega naroda, već upravo pozivom na mir, toleranciju i međusobno poštivanje ljudi”, naveli su iz Crnogorskog pokreta.