Od groznice zapadnog Nila u Srbiji jedna osoba preminula, 29 oboljelo

 U Srbiji je evidentirano 29 oboljelih od groznice zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula zbog komplikacija koje se mogu dovesti u vezu sa tom groznicom, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.
“Registrovan je jedan slučaj sa smrtnim ishodom u Novom Sadu, kod osobe muškog pola, starosti 84 godine /sa pridruženim hroničnim oboljenjem/ koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice zapadnog Nila”, navodi se u saopštenju.

Oboljelo je 19 muškaraca i 10 žena, starosti od 31 do 84 godine, a 24 njih je sa hroničnim oboljenjima.

Najveći broj oboljelih je sa prostora Južnobanatskog okruga i Beograda, po deset osoba, a iz Južnobačkog okruga je oboljelo šest osoba, navedeno je na sajtu “Batuta”.

Na području Sremskog okruga registrovane su dvije osobe oboljele od groznice zapadnog Nila, a na području Podunavskog okruga jedna.

Infekcija virusom zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koja se prenosi ubodom zaraženog komarca, u Srbiji je prvi put registrovana krajem jula 2012. godine.

Dosadašnja iskustva pokazuju da prvi oboljeli bude registrovan uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih se prijavljuje tokom avgusta.

Kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima i umorom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

/SRNA/