Marovići imali milione evra u Švajcarskim bankama-ako ne dokažu porijeklo imovine biće im oduzeta

Specijalno tužilaštvo Crne Gore dobilo je potvrdu od vlasti Švajcarske da je u periodu 2006/2007. godine na računu Đorđine Marović, supruge bivšeg predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, bilo više miliona evra u ogranku HSBC banke u toj zemlji.
U dokumentima iz Švajcarske nije naznačeno kuda je i kada taj novac “otišao” sa računa, navode crnogorski mediji.

Međunarodna mreža novinara otkrila je da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara 2006/2007. godine, što on tada nije prijavio u imovinskom kartonu.

U Specijalnom tužilaštvu razmatraju mogućnost da ovaj novac u Švajcarskoj obuhvate finansijskom istragom u kojoj Marović i članovi njegove porodice moraju da dokažu porijeklo imovine, a ako to ne uspiju, onda će im biti oduzeta.

Marović je tokom svjedočenja o korupcionaškoj aferi odbacio navode o tajnom računu u Švajcarskoj, uz tvrdnje da su to laži.

Pola godine kasnije “završio” je u zatvoru u Spužu zbog sumnje da je bio šef organizovane kriminalne grupe, koja je oštetila opštinu Budva za desetine miliona evra.

Marović je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora, a obavezan je da opštini vrati 1,1 milion evra u novcu.

I Marovićev sin je prizano da je u aferi “Prijevor” oštetio opštinu Budva za 1,4 miliona evra, platio je novčanu kaznu od 385.000 evra, ali robiju od 11 mjeseci nije odslužio.

Marovići su se poslije preseljenja u Beograd nedostpuni crnogorskim pravosudnim organima.

Za Svetozarom Marovićem raspisana je potjernica, ali nije uhapšen, jer se, navodno, liječi od psihičkih problema.

NJegov sin Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i očekuje da će tamo odslužiti kaznu.

U podgoričkom Višem sudu vodi se postupak za trajno oduzimanje imovine porodice Marović zbog sumnje Specijalnog tužilaštva da su stanove, vile i zemlju, kupovali nelegalno stečenim novcem.

Opština Budva nedavno je preko javnog izvršitelja blokirala svu imovinu Svetozara Marovića kojom je garantovao da će platiti 1,1 miliona evra sudske novčane kazne, jer je oštetio građane Budve.

Marović se oglušio o kaznu koju je do oktobra prošle godine trebalo da plati, jer navodno nema milion evra. Svi njegovi bankovni računi u Crnoj Gori su blokirani.

/SRNA/