Događaj kakav se ne pamti na tehničkom pregledu u Požegi /FOTO/

S. J. (42) iz Požege, koji je u utorak popodne revoltirano zapalio svoju „dačiju“ staru desetak godina, pošto nije prošla na tehničkom pregledu, mogla je da izazove katastrofu velikih razmjera.

A ona je pukom srećom izbjegnuta jer prometnom ulicom, na koju je S. J. izgurao zapaljeni automobil, u tom trenutku nije prošlo nijedno drugo vozilo. Druga srećna okolnost je što je automobil buktinja za samo nekoliko metara „promašio“ cisternu punu mazuta koja je stajala parkirana sa druge strane ulice.

Događaj kakav se ne pamti zbio se na tehničkom pregledu kompanije u Požegi, kada je vlasniku „dačije“, poslije urađene kontrole, predočeno da ne može registrovati vozilo zbog tehničke neispravnosti, i polomljenog stakla na retrovizoru.

Prema nezvaničnim informacijama, Požežanin je u tom momentu nekoliko puta kivno ponovio: „Znači, neću moći da registrujem kola?“.

Thumbnail

U trenutku kada je radnik koji je vršio kontrolu automobila ušao u drugu prostoriju, S. J. je svoje vozilo sa valjaka pomjerio 15-ak metara unaprijed i zaustavio kola na kraju kanala pred izlaznim vratima. Izašao je napolje i otišao na obližnju benzinsku pumpu gdje je kupio dva litra benzina.

“Po povratku je svratio u kafić koji se nalazi tik uz tehnički pregled gdje je nekoga zamolio da mu da cigaretu i pozajmi mu upaljač. Potom je prišao svom automobilu, otvorio sva vrata, unutrašnjost polio benzinom i zapalio ga – priča izvor „Blica“ upoznat sa detaljima događaja.

Thumbnail

U tim trenucima počeo je da kulja jak dim koji su osjetili radnici tehničkog pregleda i ljudi koji su se nalazili ispred. Pitali su S. J. šta se dogodilo, a on je odgovorio „prosuo mi se benzin koji sam kupio za trimer i zapalio kola“.

Gusti snopovi dima dizali su se do plafona tehničkog pregleda.

Thumbnail

“Zatim je, na zaprepašćenje prisutnih koji su se čudili zašto ne pokušava da ugasi vatru, dopola ušao u vozilo koje je gorjelo, izbacio ga iz brzine, i izgurao ga napolje”, dodaje sagovornik lista.

Dobivši ubrzanje na blago strmom izlazu sa tehničkog pregleda, zapaljena „dačia“ je krenula ka ulici koja u Požegi važi za jednu od najfrekventijih i koja je zapravo ulaz u grad iz pravca Čačka.

Proletjela je preko obe kolovozne trake, a zatim tik pored cisterne sa mazutom, i zakucala se u ogradu jednog stovarišta.

Thumbnail

Vatrogasci, s obzirom na to da se vatrogasna stanica nalazi u neposrednoj blizini, stigli su veoma brzo i ugasili vatru. Zatim je došla policija koja je privela S. J.

Zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, a u Osnovnom javnom tužilaštvu u Požegi je rečeno da će protiv njega biti stavljen prijedlog za pritvor.

Jedan od poznanika S. J. sa kojima su novinari razgovarali, rekao je da je on čuo da se „dačia“ sama zapalila na tehničkom pregledu.

Drugi je tvrdio da nije imalo šanse da je vozilo bilo neispravno „jer je prešlo manje od 100.000 kilometara“, i da je njegov prijatelj zapalio vozilo iritiran što je „oboren“ zbog polomljenog retrovizorskog stakla.

Radnik koji je vršio tehnički pregled, a koji je među prvima prišao S. J. u trenucima dok je automobil gorio, nagutao se dima zbog čega je smješten na pulomološkom odjeljenju užičke bolnice.

U prostorijama tehničkog pregleda pričinjena je manja materijalna šteta, dok je „dačia“ totalno izgorjela.

Blic