Čast otadžbine – Pandurević:Bošnjaci uvijek spremniji za rat nego za kompromis

Pandurevic,

General Vinko Pandurević iz udruženja “Čast otadžbine” ocijenio je da bošnjačko rukovodstvo po maskom “odbrane BiH od nove agresije” želi da otpočne sa novim procesom stvaranja drugačije BiH, zbog čega optužuje rukovodstvo Republike Srpske, jer im stoji na putu ostvarivanja unitarne BiH zasnovane na ideologiji “Islamske deklaracije”.
“Sve ono što su muslimanski-bošnjački lideri u BiH prije i tokom rata željeli, čemu su težili i aktivnosti koje su sprovodili, a nisu u potpunosti realizovali, nastoje ostvariti danas u novim okolnostima, novim metodama i sa starim i nekim novim saveznicima, kako bi BiH bila po njihovoj mjeri”, naveo je Pandurević.

On je u tekstu pod naslovom “Ko o čemu Bakir Izetbegović o agresorima na BiH”, objavljenom na sajtu udruženja “Čast otadžbine”, napomenuo da sin Alije Izetbegovića nastoji svim sredstvima, uključujući i oružana, ostvariti snove svog oca u čemu mu pruža podršku i predsjednik SBB Fahrudin Radončić.

Pandurević ocjenjuje da je BiH moguća samo kao decentralizovana zemlja na osnovama Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa federalnim ili konfederalnim uređenjem, a nikako unitarna, jer unitarizacija BiH vodi njenom nestanku.

On u tekstu podsjeća da je na nedavnom bošnjačkom skupu u Sarajevu nazvanom “Agresija na istinu o odbrani Republike BiH”, Bakir Izetbegović ponovio stavove o navodnoj agresiji na BiH, “koju su sproveli prije svih Srbi, odnosno komšije Bošnjaka, tada muslimana, zajedno sa svojom braćom iz Srbije”.

Pandurević ističe da teze o nevinosti Bošnjaka u proteklom ratu i njima kao žrtvama više ne stoje i da su to pokazle realne analize prijeratnih i ratnih dešavanja u BiH i objavljene istine, te da zbog toga bošnjački lideri moraju i dalje da insistiraju na svojoj istini o ratu u BiH.

On navodi da radikaizacijom islamskog faktora ne samo u regionu, već i širom Evrope i svijeta, mnogima postaje jasniji karakter rata u BiH, a posebno uloga Alije Izetbegovića i njegova sprega sa islamskim faktorom sa Bliskog i Srednjeg istoka, koji je nastojao sprovoditi ideologiju iz njegove “Islamske deklaracije”.

“Pošto je Alijina `Islamska deklaracija`, koju njegov sin čuva na svom radnom stolu, postala samo suvenir, a ne osnova za islamizaciju BiH, Bakir je pokrenuo novu ofanzivu za odbranu BiH od `agresije na istinu o oružanoj agresiji na BiH`”, ocjenjuje Pandurević.

On ističe da se postepeno u Sarajevu razbija ustaljena šema o tome da su Bošnjaci bili isključivo žrtve srpske i donekle hrvatske agresije na BiH, pri čemu se pominje niz uvredljivih floskula bez naučnog uporišta kao što su “velikosrpska agresija”, “velikosrpski hegemonizam”, “srbočetnički agresor”, “zločinački Miloševićev režim”, “agresorska JNA”, “memorandum SANU”…

Pandurević je naveo da se razbijaju i tvrdnje da su razmjere navodnog etničkog čišćenja i ratnih zločina koje su činili Srbi i Hrvati prema Bošnjacima bile isključivo posljedica planskog i osmišljenog djelovanja institucija Republike Srpske i Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a da su bošnjački zločini takozvane Armije BiH bili tek pojedinačni incidenti i sporadična pojava.

Pošto bošnjačko rukovodstvo nije ostvarilo ratne ciljeve, a nezadovoljno je Dejtonskim sporazumom, koji je BiH uredio na ravnopravnim osnovama, sa pravom entiteta i pojedinih naroda da uspostavljaju specijalne veze sa maticama, sada, ukazuje Pandurević, kreće u novu “odbranu od agresije na istinu o BiH”.

“Ovo sve govori o tome kakvu BiH žele Bošnjaci i da su uvijek spremniji za rat nego za kompromis. Izmakla im je BiH po mjeri `Islamske deklaracije`, pa sada ponovo pokušavaju stvoriti sličan ambijent da se otpočne sa novim procesom stvaranja drugačije BiH”, ocjenjuje Pandurević.