Балкан се поново наоружава-ко намјерава да притисне црвено дугме?

Нови рат у региону био је недавно оправдање предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера да што прије интегрише преостале балканске државе у породицу Европске уније. Да ли је оваква оцјена изнесена паушално-тек ћемо сазнати, али је чињеница да су се у посљедње вријеме и Србија и Хрватска и Црна Гора утркивале у обнављању наоружања.

Балкан је одавно буре барута и не треба ту много да плане, упозорио је у емисији “Свијет са Спутњиком” предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Додаје да је проживио рат деведесетих као да и дан-данас пописује жртве на српској страни и констатује да се, нажалост, наоружавају сви бивши учесници ратова из деведесетих година прошлог вијека.

“Ако сви имају оружје и оруђе, онда само неко треба први да притисне црвено дугме и да мир нестане. У свијету постоје произвођачи ратова, америчка влада је још давно основала невладину организацију МПРИ, која окупља пензионисане високе официре, углавном генерале. Они су извођачи прљавих послова, ратова по цијелом свијету, али никада јавно нећемо чути да су они дио власти”, каже Штрбац.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић примјећује да је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић дјеловање намјенске индустрије, производњу ракетних бацача и далекометних хаубица ставио у контекст неког будућег рата.

“Безбједносно-одбрамбени систем БиХ је дефинисан Анексом 1а, у коме НАТО ствара такозвано безбједносно и одбрамбено окружење, а путем ОХР контролише чак и избор готово половине Савјета министара. Изетбеговић пријети заправо Републици Српској са шест фабрика намјенске индустрије, од којих пет контролише Странка демократске акције, с једне стране, и обавјештајна служба САД”, каже Галијашевић.

Он ипак сматра да у српском, хрватском и бошњачком народу не постоји потенцијал за изазивање рата, али да су присутне слабости у политичком систему. Такву ситуацију у БиХ користе САД и НАТО како би имали потпуну контролу.

Галијашевић додаје да је крајњи циљ смањивање државотворног капацитета Републике Српске и удаљавање Републике Српске од Русије, као и хитно увођење БиХ у НАТО.

“Зашто је Републици Српској проблем, повезао бих са говором угледне руске званичнице у Парламентарној скупштини БиХ. Јасно и добронамјерно, госпођа Валентина Матвијенко рекла је да је понижавајуће да у ваше име земљом управљају три амбасадора или два чиновника, и да се Москва због тога залаже да Дејтонски споразум буде основ односа и да никоме не требају тутори”, додаје Галијашевић.

Он констатује да НАТО-у прилично успјешно иде на Балкану-Хрватска, Словенија и однедавно Црна Гора су његове чланице, а у току је сламање Македоније.

“Не ломи се БиХ, него се у Сарајеву ломи Република Српска и српски народ. Они једини још пружају одређен отпор потпуној колонизацији земље. Ако НАТО примјени одређене мјере или силу или фалсификује изборну активност, све из арсенала оних досад већ виђених поступака, начина дјеловања, начина рушења влада, онда ћемо имати потпуно уклањање тог такозваног ’меког балканског трбуха‘”, сматра стручњак за безбједност из БиХ Џевад Галијашевић.

Ништа мање напетости не долази ни из Приштине. Тамо је лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио да они имају нови паклени план за обрачун са Србијом.

Позвали су, каже Курти, Бошњаке, Албанце, Црногорце, Македонце и Хрвате да формирају “балкански савез” против Србије, која ће, по њиховом мишљењу, да остане проблем Балкана не само у овом вијеку већ и у наредним.

Политички аналитичар Душан Јањић каже да се овакве изјаве дају због унутрашњих размирица, али да мора да се констатује де је у порасту такозвани екстремни шовинистички популизам.

“На томе се, заправо, и направила једна елита која влада тако што подигне тензије које се послије, наводно, смирују. Косово је специфично јер се, за разлику од Хрватске, БиХ и Црне Горе, суочава са неизграђеном државом и унутрашњом нестабилношћу”, каже Јањић.

Додаје да је од Арапског прољећа наоружавање постало један од најуноснијих послова и да не постоји утицајна особа на Косову која није потврдила да је наоружавање њихових специјалних јединица у току.

Саво Штрбац сматра да у оваквим геополитичким приликама никоме није у интересу стабилан Балкан. Ипак, он не очекује било какав сукоб већих размјера јер, како каже, није прошао довољан број година.

Са њим је сагласан и Душан Јањић, који наводи да се то најбоље види на примјеру Косовске Митровице, гдје сукобе не желе ни Срби ни Албанци. Међутим, Јањић наглашава да увијек постоје одређене интересне групе којима одговара нестабилност, а које су врло моћне и неријетко криминалне, коруптивне и политичке.

“Рат је у савременом свијету промијенио облик. Он сада добија привремено локализоване сукобе и тероризам. Управо те пошасти-тероризма-треба највише да се плашимо, а сматрам да ње нису довољно свесни лидери региона”, оцјењује Јањић.

sputniknews.com