KORONA VIRUS TJERA NA PROMJENE Novi stil ispijanja espresa i kapućina u Italiji

epa08392073 A man with a protective mask waiting for a bus in piazzale Flaminio during the coronavirus lockdown in Rome, Italy, 29 April 2020. EPA-EFE/Riccardo Antimiani

U Italiji nova faza suočavanja sa korona virusom donosi promjene u mnogim oblastima, među kojima je i kultura ispijanja kafe koja je u toj zemlji važan dio životnog stila, zbog čega su Italijani primorani da se prilagode restriktivnim mjerama.

Ispijanje jutarnjeg espresa, kapućina ili makijata za pultom obližnjeg kafea kroz razgovor sa prijateljima i komšijama bio je dio svakodnevice Italijana do epidemije virusa Covid-19 u Italiji, a kafa za ponijeti za njih bila je nezamisliva.

Ipak, taj stil ispijanja vruće šoljice kvalitetne kafe među ljudima najprije je od početka marta bio potpuno zabranjen restriktivnim mjerama koje je uvela italijanska vlada u borbi protiv virusa Covid-19, a od danas je, poslije dva mjeseca blokade, kafićima i restoranima dozvoljena prodaja za ponijeti ili dostava pića i hrane.

Italijani će stoga od danas jutarnji kapućino i omiljeni kroasan nositi sa sobom u kolima na putu do posla ako su među oko 4,4 miliona zaposlenih koji se postepenim popuštanjem mjera vraćaju na radna mjesta.

Italija sa više od 28.800 žrtava virusa Covid-19 najteže je pogođena zemlja u Evropi pandemijom i prva je zapadna država koja je početkom marta uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji koje su do juče bile na snazi.

Tanjug