Demanti: Nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične

ZAGREB – U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.
Maske će danas biti distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna, preneo je hrvatski portal 24sata.

Iz uvozne firme Rinigard kažu da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su se već, kako se navodi, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko.

Cijena će zavisiti od količine narudžbine i vjerovatno će se u budućnosti mijenjati.

Maska se, navodi se, izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, piše portal.

Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja.

Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana.

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je u činjenici da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom.

Koriste ljekarima, ali i svim ljudima koji se žele zaštiti od korona virusa.

(24sata.hr)

Portal Rejting. info obavještava svoje čitaoce da ova vijest nije tačna. Naime, nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične.

Izvinjavamo se.Vijest je preuzeta iz drugog medija.

Rejting.info