U EVROPI ZABRANJENO, U NEUMU LEGALNO: Ovo grešno zadovoljstvo košta čitavih 50 evra

prstaci

Neum je poznat kao jedino mesto u Evropi gde možete, legalno i bez straha od drakonskih kazni, uživati u prstacima.

Ova retka i, kako poznavaoci tvrde vrlo ukusna školjka, nalazi se na menijima svih viđenijih neumskih restorana i hotela. Cena nije baš naivna, kilogram prstaca košta 100 maraka, a porcija njamanje 30 KM, ali trošak se, kažu, isplati, pogotovo što u ovom specijalitetu ne možete uživati nigde drugde na starom kontinentu.

Naime, izlov odnosno “branje” prstaca je u svim evropskim zemljama, osim u BiH, strogo zabranjen. Istina, prstace možete naručiti i u Hrvatskoj i drugim sredozemnim zemljama, ali samo potajno, ispod glasa, ako ste dobri s konobarima. U Neumu za takvu vrstu diskrecije nema potrebe.

– Jedino je potrebno unapred naručiti prstace, jer ih obično nemamo u frižideru. To nisu ćevapi ili šnicle, pa da ih možete dobiti kad god naletite – kaže konobar u nednom hotelskom restoranu u Neumu.

Zahvaljujući tome što su u BiH legalni i što se dopremaju iz Neuma, prstace možete dobiti i u nekim restoranima u Banjaluci, inače poznatijim po jagnjetini i roštilju.

Ipak, u Neumu su svežiji, a uživanje u ovom specijalitetu uz more je poseban doživljaj.

Ekolozi, međutim, upozoravaju da je to grešan užitak, jer, kako navode, nije Evropa bez razloga zabranila izlov prstaca. Na jednom hrvatskom portalu šalju vrlo direktnu poruku.

– Ne budite snobovi, ne jedite prstace, time nanosite veliku štetu prirodi – kaže poruka.

Naime, za prikupljanje prstaca neophodno razbijanje kamene obale. Prstaci rastu zavučeni duboko u stene, kako bi se zaštitili od prirodnih neprijatelja. U stenama bogatim prstacima žive i brojne druge biljne i životinjske vrste, koje su razbijanjem stena takođe ugrožene.

Prstaci rastu izuzetno sporo, naučnici tvrde da im treba najamanje deset godina da bi narasli jedan centimetar, što znači da su oni prstaci koji se nađu na tanjiru stari oko stotinu godina.

U Hrvatskoj su mnogi lovci na prstace završili u zatvoru, ali ova ilegalna delatnost ipak nije izumrla. Poznavaoci prilika čak tvrde da su i “neumski prstaci” često ulovljeni u hrvatskom podmorju, jer je obala u Neumu od svega 24 kilometra premala da bi mogla snabdevati prstacima sve one koji ih u BiH traže.

Novosti