Nijemcima se gomilaju pare jer nemaju gdje da troše


Građani Njemačke gomilaju ogromne sume novca tokom krize, piše njemački javni servis Tagesschau. I izgleda će to tako da se nastavi, jer ni ekonomisti ni finansijska scena ne predviđaju skori značajniji rast potrošnje.

Na prvi pogled, ekonomska kriza usljed korone ima paradoksalnu posljedicu, mnogi građani Njemačke imaju na računu znatno više novca nego prije godinu dana. I tome se ne nazire kraj. Odnosno, ne predviđa se neki kratkoročni preokret u pravcu veće potrošnje.

– Prema podacima Bundesbanke, od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli su za 182 milijarde i sada iznose 1,73 biliona evra. U svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi Institut Ifo sa sjedištem u Minhenu povećanje ušteđevine u 2020. procjenjuje na 100 milijardi evra i pretpostavlja da će ta suma u prvom kvartalu nastaviti da raste – prenosi Tagesschau statistike u martovskom mjesečnom izvještaju.

Jirgen Gros, predsjednik asocijacije GVB, krovne organizacije Folks- i Rajfajzen banaka u Bavarskoj, smatra da ćemo do sredine godine imati sličnu situaciju kao i cihele prošle godine.

Podiže se mnogo manje gotovine

Osim toga, tokom pandemije korone znatno manje ljudi je podizalo gotovinu sa bankomata.

– Kao rezultat korona-krize, potražnja za gotovinom na našim mašinama opala je za 75 procenata – rekao je Kersten Trojanus, izvršni direktor operatora bankomata IC Cash za Velt am Zontag.

Oko 1 000 od 5 000 bankomata ovog operatera u Njemačkoj već je isključeno iz upotrebe, a 200 do 300 je potpuno demontirano.

Banke su takođe zabilježile značajan pad potražnje za gotovinom, piše ovaj list. U Komercbanci, na primjer, kažu:

– U proteklih dvanaest mjeseci zabilježili smo prosječan pad potražnje za gotovinom između deset i 15 procenata.

Štedionice su prošlog proljeća konstatovale kratkotrajni juriš na bankomate. Neki potrošači su se u početku bojali da možda neće biti dovoljno gotovine tokom pandemije. Kada su se njihove sumnje pokazale neosnovanim, potražnja za gotovinom se normalizovala, završava Velt am Zontag.