Za građane Srpske nema poskupljenja – cijena  struje ostaje najjeftinija u regionu

Cijena električne energije u Republici Srpskoj  je  za sve kategorije potrošača najjeftinija u regionu i do tri puta jeftinija u odnosu na većinu evropskih  zemalja.  Osnovni razlog za to je subvencionisanje cijena,  kako za domaćinstva  tako i za industriju koja, iako je izašla na slobodno tržište još uvijek uživa povlašteni status.

Kada su u pitanju domaćinstva, građani Srpske plaćaju čak 52 odsto jeftiniju struju od građana Hrvatske, zvanični su podaci Eurostata, dok  je u  Crnoj Gori  električna energija skuplja za 23 odsto.  Kada se poredi sa drugim elektroprivredama u BiH situacija je slična. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne ima 16 odsto višu cijenu od Elektroprivrede Republike Srpske, a potrošači Elektroprivrede BiH plaćaju 10 odsto skuplju električnu energiju.

Niske cijene električne energije za male potrošače uspjela je da održi samo Srbija zahvaljujući državnoj korekciji cijena za ovu kategoriju kupaca. S druge strane subvenciju  EPS – a nemaju potrošači u plavoj i crvenoj zoni  gdje su cijene znatno veće od onih koje plaćaju građani u Srpskoj, a za crvenu zonu su čak 100 odsto više.

Takav model bio bi, kažu u Elektroprivredi Republike Srpske naprihvatljiviji i za njihove potrošače, obzirom da su građani sa prosječnom potrošnjom i najredovnije platiše električne energije.

Elektroprivreda Republike Srpske vodi račna o standardu naših građana i do sada smo uspjevali da na račun izvoza obezbijedimo niske cijene za domaćinstva, a istovremeno ne ugrozimo poslovanje kompanije i ne dovedemo u pitanje investicije i energetsku stabilnost sistema”, rekao je generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović.

Petrović je naglasio da do povećanja cijene električne energije neće sigurno doći ove godine, a dugoročna strategija  Elektroprivrede  je da redovne platiše i kategorije sa prosječnom potrošnjom i dalje budu zaštićene i subvencionisane kroz izradu strategije energetski zaštićenog kupca . Ostali potrošači će morati da se prilagođavaju postepeno uslovima koje nameće  slobodno tržište.

Upoređujući cijene električne energije i ostalih usluga koje građani plaćaju u Udruženju za zaštitu potrošača navode da je prema podacima kojim raspolažu u protekle četiri godine došlo do povećanja cijena gotovo svih usluga i po nekoliko puta u značajnim procentima dok je cijena električne energije ista već nekoliko godina unazad.

Cijene mobilne i fiksne telefonije su se mijenjale, interneta takođe.  I cijena vode je korigovana iako ne značajno ali je do poskupljenja došlo.Iako su potrošači I Udruženje za zaštitu potrošača  oštro reagovali na podizanje cijena naši zahtijevi nisu uvaženi”, kaže Nedjeljka  Ilijić predjednica Udruženja za zaštitu potrošača  “Oaza” iz Trebinja.

Kada su u pitanju cijene struje za industriju i tu su podaci skoro  identični. Iako se cijene formiraju po tržišnim uslovima , ERS  je  ostala  jeftinija u odnosu na region u prosjeku od 20 do 80 odsto. Tako veliki potrošači u Hrvatskoj električnu energiju plaćaju skuplje za 80 odsto u odnosu na privrednike u Srpskoj, u Crnoj Gori za 54 odsto skuplje, a u Federaciji su cijene  od 20 do 45 posto veće u odnosu na Srpsku.