Vlada RS usvojila budžet za narednu godinu, najavljeno povećanje plata

Ministarka finansija RS Zora Vidović izjavila je danas da se Vlada Republike Srpske potrudila da rastereti privredu smanjenjem doprinosa i poreza na dohodak i da je to ključna karakteristika za 2022. godinu.

Ona je ovo izjavila nakon sjednice Vlade RS na kojoj je usvojen budžet RS za 2022. godinu i iznosi četiri milijarde KM i 24 miliona KM.

Predloženi budžet RS je gotovo isti kao i ove godine, odnosno veći je za osam miliona maraka.
Budžet RS je upućen po hitnom postupku u skupštinsku proceduru.

– Plate za budžetske korisnike biće veće za pet odsto za one koji imaju platu do 1 000 KM, te tri odsto za one sa platom preko 1 000 KM – naglasila je ona.

Istakla je da će radnici, prema obračunu, dobiti 54 miliona maraka više na osnovu donesenih mjera.

Kako je naglasila, kada je riječ o rasterećenju, ukupna stopa za doprinose smanjena je na 31 odsto, a porez na dohodak na osam odsto.

Istakla je da će svaki radnik znati kolika mu je bruto plata, te da od svake bruto plate 1 000 maraka neće biti oporezovano.

Kazala je da su, kada je riječ o rasterećenju privrede, smanjena i neka neporeska davanja.

Navela je da je ukinuta i komunalna taksa, što znači da je privrednici neće plaćati za isticanje firme, po osnovu čega će im ostati 17 miliona KM.

Više novca u idućoj godini, naglasila je ona, predviđeno je za penzionere, boračke kategorije itd, a Grant prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS povećan je za 80 miliona maraka.