Višković: Za pomoć prevoznicima 2,3 miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je za pomoć prevoznicima obezbijeđeno 2,3 miliona KM.

On je podsjetio da je Vlada donijela Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, čime je osigurana pomoć za oko 1.500 radnika u ovom sektoru.

Višković kaže da će time biti pružena finansijska podrška prevoznicima, odnosno uplaćena sredstva za sufinansiranje poreza i doprinosa u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine.

Premijer je pozvao prevoznike koji ispunjavaju uslove da se jave, uz očekivanje da će Uredba stupiti na snagu već sljedeće sedmice.

Podsjećamo, postupak dodjele sredstava sprovodi Ministarstvo saobraćaja i veza. Privrednom subjektu uplatiće se porezi i doprinosi na platu za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine.

Novčana podrška utvrđena Uredbom obezbjeđuje se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

RTRS