Vidova trava, biljka koja liječi oči i sve očne probleme

Vidova trava (vidac, vidovčica ili očanica, lat. Euphrasia officinalis), vrsta malene jednogodišnje zeljaste biljke, dosta neuglednog izgleda iz porodice Volovotkovki. Vidac raste kao poluparazit na korijenju trava po gotovo cijeloj Europi, po livadama, travnjacima i napuštenim mjestima.

Prije više godina jedan je pariški liječnik postao slavan zbog uspjeha u liječenju očnih bolesti. Njegova čuvenost proširila se po čitavom gradu kad se pročulo da su mnogi od njegovih pacijenata prestali nositi naočale nakon njegovog tretmana.

Najveći dio slučajeva, koje je on tretirao, bile su upale u ovom ili onom obliku. Blefaritis i konjuktivitis bile su onda endemske bolesti. Lijek, koji je on propisao, bila je jedna obična biljka zvana vidova trava (Euphrasia officinalis), obično u obliku losiona za oči ili ponekad kao čaj.

Vidova trava ljekovitost

Vidova trava već se stoljećima smatra specifičnim lijekom za upalu, umor očiju i oči koje suze. Zanimljivo je primijetiti da je u većini europskih jezika ime biljke motivirano njezinim svojstvima. Na francuskom, na primjer, narodno ime za ovu biljku glasi ‘casse-lunettes’, što znači ‘razbija naočale’. Na talijanskom se zove ‘luminella’ odnosno svjetlo za oči.

U XIV. stoljeću već se znalo za blagotvorni učinak vidove trave na vid. Biljka se opisivala kao ‘dragocjena voda što bistri vid’. U XVII. stoljeću je Culpeper, slavni engleski travar, rekao za vidovu travu ‘Uistinu je vrlo djelotvorna u poboljšanju vida koji je oslabio godinama’.

Vidova trava poznata je i po nazivu vidac,kao i očanica, i više informacija o njoj možete saznati klikom na ovaj link

Čaj od vidove trave

Vidova trava cvijeta od lipnja do kolovoza. Biljka ima gorak ukus, a cvjetovi blag miris. Bere se cijela biljka tijekom razdoblja cvatnje, a korijen se ne koristi. Potrebno je da se osuši u hladovini, na toplom i vjetrovitom mjestu. Potom se usitni i čuva u posudi, na tamnom mjestu, a koristi se u pripremi različitih preparata.

Potrebno je 2-3 g osušene usitnjene biljke preliti sa 150 ml ključale vode. Ostaviti u poklopljenoj posudi 10-15 minuta i procijediti. U toku dana popiti tri šalice nezaslađenog svježeg čaja – jednu šalicu prije svakog obroka.

Čaj od vidove trave za vanjsku upotrebu

Prelijte 2 g usitnjenje, osušene biljke sa 100 ml hladne vode. Kratko kuhajte, pa procijediti kada se ohladi. Više puta u toku dana ispirajte oči ili upaljenu sluzokožu.