/VIDEO/ Pogledajte kako Trebinjci proslavljaju Dan Republike Srpske – Na ulicama i staro i mlado

Nekoliko stotina vozila, na hiljade građana u koloni ukrašenoj trobojkama prošlo je ulicama Trebinja. Južnjaci srećni i ponosni zbog tri decenije postojanja Republike Srpske.

“Moj otac je dao život za ovu Republiku i nadam se da će i moji unuci u bilo koje vrijeme da slave ovaj dan. Stvarao sam je u ratu, a sada je čuvam. Danas su posebna osjećanja povodom trideset godina od osnivanja Republike Srpske, zaista poseban osjećaj. Evo danas prelijep osjećaj. Obilježavamo tradicionalno Dan Republike, kolona, zastave i proslava. Osjećaj svečarski, izvanredan u čast Republike Srpske”, kažu Trebinjci.

Slično je bilo i u svim ostalim dijelovima najjužnije regije. Dan Republike Srpske sinoć su ozvaničile veličanstvene bakljade, vatrometi i kulturno-umjetnički programi, a trobojke se vijore na sve strane. Hercegovci ne zaboravljaju ni one koji su utkali živote u temelje Srpske. Na spomenicima su položili cvijeće i odali počast.

“Neka je vječna slava i hvala našim saborcima i junacima koji položiše svoj život za Republiku Srpsku. Republika Srpska za nas znači sloboda, Republika Srpska znači da se ne ponove neke stvari koje smo imali u prošlosti”, rekao je Pero Vukalović, predsjednik Predsjednipštva Boračke organizacije Trebinje.

Zato se danas i slavi. Kruna proslave rođendana Republike Srpske na njenom jugu je koncert Danice Crnogorčević i zato Hercegovci u glas poručuju „Veseli se Srpski rode“.