7.2 C
Trebinje
Petak, 3 Februara, 2023
Naslovnica Vijesti Uskoro adaptacija upravne zgrade HET-a u Bileći

Uskoro adaptacija upravne zgrade HET-a u Bileći

bileca.jpg (205 KB)

U Bileći će uskoro početi adaptacija upravne zgrade preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, za šta će ovo preduzeće izdvojiti 248.475 KM.

Rukovodilac investicija HET-a Danilo Ilić rekao je Srni da je građevinska firma “Rad građevinar” koja će vršiti adaptaciju već krenula u nabavku materijala, a radovi će početi sa ljepšim vremenskim prilikama.

Ilić je precizirao da će adaptacijom biti obuhvaćena rekosntrukcija krova, postavanje fasade, zamjena otvora, okolno uređenje, kao i izrada zajedničkog parkinga sa Osnovnom školom “Petar Drugi Petrović Njegoš”.

On je rekao da je, planom investicija za ovu godinu, preduzeće HET podržalo nekoliko projekata u Bileći, navodeći da će za desetak dana biti objavljen tender za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vodovoda u ovoj opštini u koji će biti uloženo oko dva miliona KM.

“Tehnička dokumentacije je planirano da se završi do početka građevinske sezone 2023. godine da bi se stekli uslovi za aktiviranje predviđene nabavke za rekonstrukciju vodovoda koja je predviđena u iznosu od dva miliona KM, čime bi pokušali da riješimo probleme bilećkog vodovoda sa gubicima na mreži”, izjavio je Ilić.

Ilić je naveo da HET podržava i rekonstrukciju vodovoda kroz Fatničko polje kojim se vodom snabdijeva više od 20 sela u Bileći, projekat je prošao tendersku proceduru, izabran je izvođač i uskoro će biti potpisan ugovor.

Prema njegovim riječima, osim ovih projekata, u toku je izrada betonske obloge tunela Fatničko polje-akumulacija Bileća, koji je osnovni preduslov za gradnju hidroelektrane “Bileća” u okviru projekta izgradnje hidroelektrane “Dabar”.

“Do sada je urađeno 3.219 metara obloge, što je trećina radova obloge, na 40 odsto smo završenih radova, rok izvođenja je tri godine, radovi su počeli prošle godine, tako da se ide ispred dinamičkog plana”, rekao je Ilić.

On je podsjetio da bi na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Republike Srpske trebalo da se dobije koncesija za gradnju hidroelektrane “Bileća”, koja će dati niz značajnih benefita bilećkoj opštini, a nakon toga će biti raspisan tender za izgradnju po sistemu ključ u ruke.

/SRNA/