Ukrajini i Moldaviji kandidatski status; BiH na čekanju (FOTO/VIDEO)

Na Samitu u Briselu danas nije bilo dobrih odluka za zapadni Balkan. Kandidatski satus dobile su Ukrajina i Moldavija, ali ne i BiH. Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum početka pregovora.
Rama, Vučić i Kovačevski - Foto: RTRS

Rama, Vučić i KovačevskiFoto: RTRS

Srbija je bila kritikovana zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ovo je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lideri zapadnog Balkana su izrazili razočarenje što EU nije izašla u susret regionu.

Zvaničnih informacija iz Evropskog savjeta, ipak, nije bilo jer je konferencija za novinare, koja je trebalo da bude održana nakon samita zapadnog Balkana i EU, iznenada otkazana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na konferenciji za novinare sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijom Ramom i Dimitrom Kovačevskim da ni Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile konkretne datume.

 

– Priština nije dobila viznu liberalizaciju. BiH nije dobila kandidatski status – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija podržana u Briselu za nastavak pregovora.

–  Vjerujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju otvaranje poglavlja i nadam se da će se to desiti uskoro. Uradili su sve što je od njih traženo. Ako uradite analizu za saradnju s EU, Srbija je povećala razmjenu sa Unijom za 30 odsto, vjerovali ili ne. Mi smo zahvalni Mišelu, Borelju, Ursuli, Varheljiju jer su nas slušali preko tri sata – rekao je Vučić.

 

Naglasio je da podržava prijedlog Emanuela Makrona o uspostavljanju Evropske političke zajednice

– Postojali su snažni pritisci zbog situacije u Ukrajini. Članci su printani o tome kako Srbija pokušava da naruši integritet pojedinih zemalja, da razvrstava trupe. Da li ste čuli ijedno izvinjenje. Niste. Ne tražimo pravdu i nisam ovdje da pravdam našu poziciju. Јa sam obavezan odlukama Savjeta bezbjednosti i drugim odlukama. Nadam se da ćemo biti u stanju da riješimo ovu situaciju – rekao je Vučić.

Naglasio je da će uraditi sve da Srbija unaprijedi odnose sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

– Nas trojica smo došli na tu ideju da se brinemo sami za sebe, za komšije. Nama nije trebao niko drugi. Tri zemlje su našle način da poboljšaju saradnju – naveo je Vučić.

 

Kovačevski je rekao da su Albanija i Sjeverna Makedonija ostali bez početka otvaranja poglavlja, poručivši da ne smiju biti taoci odluka drugih.

On je istakao da je Bugarska zaustavila odluku o početku otvaranja pregovora.

– To je neprihvatljiva odluka za zemlju koja je kandidat 18 godina, i za Vladu i građane. Sjeverna Makedonija je uradila mnogo i vrijeme je da Evropska Unija uradi svoje – naglasio je Kovačevski.

Brisel (Foto: RTRS)

Brisel (Foto: RTRS)

On je rekao da “Otvoreni Balkan” nije zamjena za EU, ali da će pomoći prilikom procesa integracija.

– “Otvoreni Balkan” ne smije da bude zamjena za članstvo u EU – istakao je premijer Sjeverne Makedonije.

Rama je izrazio žaljenje zbog izostanka početka pregovora.

– Imamo mnogo toga da uradimo i uradili smo dosta da damo podršku inicijativi francuskog predsjednika Emanuela Makrona – rekao je on i dodao da je Bugarska uvijek tu kada je riječ o blokadama.

Rama je istakao da se time uništava duh proširenja EU.

– NATO država je blokirala i kidnapovala druge dvije članice – Albaniju i Sjevernu Makedoniju – rekao je on.

Rama je istkao da je Srbija u posebnoj poziciji.

– Većina naroda podržava jednu stranu u sukobu u Ukrajini, a Srbija je i osudila pojedine postupke, što nije prepoznato u Briselu. Konstatovao je da je riječ o politici razvlačenja. Ne trebamo konflikte i zato trebamo nastaviti ovim putem – rekao je Rama.

RTRS