U Njemačkoj se počela točiti nova vrsta dizela: Pogledajte kakvo gorivo je u pitanju

U Njemačkoj se počela točiti nova vrsta dizela: Pogledajte kakvo gorivo je u pitanju

Novo dizelsko gorivo HVO100 počelo se prodavati na benzinskim stanicama u Njemačkoj.

HVO100 je hidratizovano biljno ulje (hydrated vegetable oil) te zadovoljava evropski standard kvaliteta EN 15940 za parafinski dizel.

Ima viši cetanski broj (c80) od standardnog dizela te niži sadržaj sumpora i aromatskih spojeva. Proizvodi se od biljnog ulja (palmino, repičino) ili sirovine na bazi otpada (naprimjer, ulje na kojem se kuhalo).

Pumpe za to gorivo postaju sve uobičajenije na benzinskim stanicama u Evropi, s njih već oko 1.000 u upotrebi u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Nizozemskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Zbog manjeg uticaja na klimu na dizel HVO ne plaća se porez na CO2.

Uprkos tome, ekološka alternativa ostaće skuplja u doglednoj budućnosti jer je i njena proizvodnja skuplja od one kojom nastaje konvencionalni dizel, prenosi T-portal.

Do sada razlika u cijeni na pumpama iznosi od 15 do 20 centi.

Kupci mogu natočiti novo gorivo ‘ako je za vozilo to odobrio proizvođač’, objasnila je njemačko Udruženje za trgovinu gorivom i energijom. To možete prepoznati po naljepnici na poklopcu rezervoara ili u podacima u uputstvima za upotrebu vozila.

Glavna tehnička promjena u odnosu na trenutna vozila je prilagodba sistema ubrizgavanja za povećanje količine goriva. Ovo je potrebno jer je HVO100 manje gustoće od standardnog dizela.

Promjena ne utiče na sposobnost vozila da radi na standardni dizel, tako da se oba goriva mogu svakodnevno koristiti.

Kao rezultat korištenja goriva HVO100 i prilagođavanja sistema ubrizgavanja dolazi do skromnog povećanja maksimalne snage motora.