20.2 C
Trebinje
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023
Naslovnica Vijesti Trebinjka Ivana Mandeganja đak generacije Centra srednjih škola: Govori engleski, njemački, čita...

Trebinjka Ivana Mandeganja đak generacije Centra srednjih škola: Govori engleski, njemački, čita i piše korejski jezik

Đak generacije Centra srednjih škola je Ivana Mandeganja. Ona je završila Ekonomsku školu, smjer poslovno-pravni tehničar, a opredijelila se za ovaj smjer jer je zanimaju ekonomija i pravo.

Ivana mandeganja.jpg

Za nju je ovaj smjer bio interesantan jer se sve moglo logički zaključiti, povezati i nije joj bilo teško da vrijeme provede uz knjigu što ju je dovelo do titule najboljeg maturanta u CSŠ.

“Zbog ovog priznanja mogu da budem ponosna. To je nešto zbog čega sam se trudila sve četiri godine i to mi je bila motivacija. Željela sam da budem najbolja u onome što volim. Ne volim predmete gdje se uči od riječi do riječi, već da logički razmišljam, a na taj način se pokazuje i kreativnost. Ni jednog trenutka nisam požalila što sam upisala ovaj smjer i ponovo buh uradila isto” rekla je Mandeganja.

Nedavno je Visoka škola “Banjaluka College” organizovala takmičenje u predstavljanju poslovnih ideja učenika trećih i četvrtih razreda srednje škole pod nazivom “Challenge 2023” gdje je Ivana Mandeganja zajedno sa Anđelom Vulić, a mentor im je bila Jelena Ćorluka, osvojila prvo mjesto. Na tom takmičenju svoje poslovne ideje predstavili su učesnici iz cijele Srpske u više od 30 timova.

“Predstavili smo silikonsku zaštitu za obuću. Izradili smo gotov proizvod. Sve je to perfektno odrađeno zahvaljujući našem mentoru”, jasna je Mandeganja.

Srednjoškolsko obrazovanje joj je brzo prošlo, upoznala je mnogo divnih ljudi, stekla prijateljstva koja će trajati čitav život.

“Promijenila sam se kao osoba i stekla sam dobro znanje. Profesori su uvijek bili korektni i izlazili su u susret. Nije mi bilo teško tokom školovanja jer ovo što sam učila to volim – pravo, ekonomija, knjigovodstvo. Bili smo jedno od najboljih odjeljenja i atmosfera među nama je bila odlična. Jedno drugo smo pomagali, bili podrška, smišljali različite ideje, oko Nove godine razmjenjivali smo poklone i išli na izlete”, objasnila je Mandeganja.

Redovno je učila i na kraju joj je bilo dosta lakše. Znala je da isplanira svoje aktivnosti tako da je uvijek imala slobodnog vremena.

“Volim da čitam klasike i Dostojevski je moj omiljeni pisac. U slobodno vrijeme učim jezike, engleski tečno govorim, njemački dosta dobro, a zahvaljujući serijama, muzici, zainteresovao me je korejski jezik kojeg znam da čitam i pišem. Volim klasičnu muziku, EX-YU rok, a moja omiljena pjesnikinja je Desanka Maksimović. Njen lik igrala sam u prigodnom programu pod nazivom ‘O čovjeku, za čovjeka’ povodom 30 godina od smrti naše čuvene pjesnikinje kao i Dana maternjeg jezika”, kazala je Mandeganja.

Tokom srednje škole počela ju je interesovati psihologija i to psihologija ličnosti tako da će svoje školovanje nastaviti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, smjer psihologija.

“Sve što gledam, posmatram sa psihološkog stanovišta. Zašto se neko tako ponaša, koji je uzrok toga i shvatila sam da je to posao za mene. Nakon dugog razmišljanja odlučila sam da upišem psihologiju”, istakla je Mandeganja.

Na kraju se zahvalila porodici koja je bila uvijek uz nju, kao i prijateljima i profesorima jer su joj uvijek bila podrška.

Želimir K.