Šest programa podrške za nevesinjske poljoprivrednike

 

U Poljoprivrednoj službi opštine Nevesinje danas je počelo podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede u 2021. godini.

Programi podrške obuhvataju nabavku poljoprivredne mehanizacije, muznih uređaja, sjemenskog materijala, pčelarske opreme i sadnica voća, te uzgoj steonih junica i dvizica.

Za ove subvencije planirano je da se iz opštinskog budžeta izdvoji 150.000 КM što je na prošlogodišnjem nivou.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Milutin Samardžić kaže da je opredjeljenje opštinske uprave da se iznos podsticaja za poljoprivredu postepeno povećava.

̶ Кriza izazvana pandemijom korona virusa odrazila se i na budžet opštine Nevesinje, tako da smo ove godine podsticaje zadržali na prošlogodišnjem nivou, ali sa čvrstim opredjeljenjem da nastavimo podršku selu i poljoprivredi ̶ naglašava Samardžić.

Prema njegovim riječima u svakom programu podrške opština Nevesinje učestvuje sa 30-50% sredstava, s tim da je utvrđen najveći iznos podsticaja koje može dobiti određeni aplikant.

Registracija poljoprivrednog gazdinstva u APIF-u nije uslov za dobijanje sredstava, ali podnosioci zahtjeva treba da se upišu u opštinski Registar poljoprivrednih gazdinstava. Pored toga, korisnici podsticaja u svakom slučaju, opštinskoj poljoprivrednoj komisiji moraju dokazati da su sredstva namjenski uložena.

Samardžić podsjeća da je prošle godine preko 350 nevesinjskih poljoprivrednika ostvarilo pravo na novčane podsticaje kroz opštinske programe podrške i projekte IFAD-a.

Radio Nevesinje