Satovi Mila Đukanovića vrijede preko 1,3 miliona evra

Kolekcija satova Mila Đukanovića ponovo se našla u fokusu pošto će o njoj Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) morati ponovo da odlučuje na osnovu inicijative Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Za sada je dokazano da posjeduje tri vroglavo skupa sata, koja zajedno vrijede 1 376 364 evra. Fotografije Mila kako ih nosi dostavio je crnogorskim medijima njegov nekada blizak prijatelj Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe za kojim je raspisana potjernica.

Prvi među njima je Patek Philippe Sky Moon Tourbillon vrijedan 1 150 659 evra. Kućište ovog sata od 18-karatnog zlata, prečnika 42,8 mm i visine 16,25 mm, ima zlatni brojčanik, kao i anti-reflektujuće staklo od safira sa prednje i zadnje strane. Budući da su jako složenog dizajna i da svaki sadrži ukupno 686 pokretljivih komponenti, godišnje se proizvede samo od tri do pet primjeraka satova ove serije, piše Luks Lajf.

Posjeduje i Breguet Tourbillon Perpetual Calendar čija cijena iznosi 158 371 evra. Kućište sata čini 18-karatno ružičasto zlato, a brojčanik mu je izrađen od 18-karatnog zlata. Vodootporan je i na sebi ima 21 dragulj.

Posljednji iz kolekcije, za koji znamo da je u vlasništvu Đukanovića, je Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k koji košta 67 334 evra. Cio je od bijelog 18-karatnog zlata, ručno je oslikan i takođe vodootporan.

Da li će mu biti oduzeti satovi?

Upravni sud je ASK-u naložio da ponovo odluči o inicijativi nakon više od dvije godine od kada je tadašnji direktor Sreten Radonjić odbio inicijativu MANS-a, jer, kako je tada obrazložio, “provjerom podataka nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa, pišu Vijesti.

Ukazuje se i da ASK “paušalno i proizvoljno navodi da je za imenovanog javnog funkcionera izvršena provjera svih podataka po službenoj dužnosti i da u toku provjere nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama”.

– Ovo kod činjenice da se na okolnosti iz zahtijeva za pokretanje postupka o utvrđivanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije mogao izjasniti jedino javni funkcioner u odnosu na koga se zahtjevom tvrdi da je prekršio odredbe Zakona, tj predsednik Milo Đukanović, budući da se ne radi o podacima o kojima je postojala obaveza državnih organa da vode zvaničnu evidenciju”, naglašava se u presudi.

Zbog toga su naložili Agenciji da donese novo, zakonito rješenje, po prijavi MANS-a.

Presuda Upravog suda iznova dokazuje do koje mjere je ASK bio fokusiran na zaštitu najviših funkcionera prethodne vlasti kada je u pitanju procesuiranje zbog očiglednog kršenja antikorupcijskih zakona.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je Vijestima da je ovo drugi put u poslednjih pola godine da Upravni sud proglašava ništavim rješenja ASK-a koje se odnose upravo na postupanje Agencije prema Đukanoviću.

Naglašava da su, kako u Crnoj Gori ne postoji institucija koja vodi evidenciju o vlasništvu nad satovima, iz ASK-a zaključili da Đukanović ne krši zakon time što nije prijavio vlasništvo nad nekoliko satova ukupne višemilionske vrijednosti.

-Naravno, radi se o neverovatnoj količini gluposti i namjernog opstruiranja primjene zakona koji mora biti isti za sve, pa i za predsjednika države – ističe Milovac.

Nova.rs