PUCA SE NA SVE STRANE: Najnovije informacije sa Kosmeta – evo u kakvom stanju su ranjeni

Sukobi na KiM
U Zvečanu, gde od jutros ispred zgrade opštine protestuju okupljeni Srbi, bačeno je više od 30 šok bombi, a kosovska policija puca iz vatrenog oružja.

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika KFOR-a i sprskog naroda ima povređenih Srba, među kojima je i izveštač Tanjuga sa lica mesta. Izveštač Tanjuga povređen je kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć.

Pripadnici Kfora pokušali su silom da uvuku predstavnike Srpske liste unutar svog kordona, a nakon toga su usledile šok bombe i bačeno je mnogo suzavca.

Do sukoba je došlo kada su pripadnici KFOR-a nasilno počeli da razbijaju srpske demonstrante, koji su mirno sedeli ispred opštine Zvečan. Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letele su flaše i kamenice, a kako dodaje izveštač Tanjuga, bilo je povređenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu – čizme, cipele, pendreci i ostala oprema. Zapaljen je i jedan privatan automobil. Izveštač Tanjuga javlja da se srpski narod razbežao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vreme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila kosovske policije su se pomerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne mešaju u sukob. Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu.

Kako javljaju Srbi sa Kosmeta, jedna osoba je teško ranjena i treutno mu se lekari bore za život, drugi ranjeni je van životne opasnosti, dok je treći ranjen gumenim metkom. 

SD