PROTEST U PODGORICI ZBOG TEMELJNOG UGOVORA: Montenegrini traže smenu Abazovića

Dritan Abazović
Ispred zgrade crnogorske vlade danas je održan protest protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa kojeg su Socijaldemokrate zatražile od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koja je deo aktuelne vlade, da pokrenu proceduru za smenu vlade premijera Dritana Abazovića.

Protest je sazvala nevladina organizacija “Lovćenske straže 1990.” zbog radne verzije Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a poziv na opoziv Abazovićeve vlade DPS-u i SDP-u uputio je portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

Protest je održan u trenutku dok je premijer Abazović u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, a danas i sa patrijarhom Porfirijem.

On je rekao da radna verzija Temeljnog ugovora znači tihu kapitulaciju Crne Gore pred projektom, kako je naveo, “srpskog sveta”.

Zirojević je naveo da ne mogu dozvoliti da objekti SPC budu poput ambasada i konzularnih predstavništava.

Zato sa ovog mesta pozivamo, pre svega subjekte koji su zajedno sa nama bili opozicija, da se otkaže podrška vladi Dritana Abazovića i da pokrenu proceduru smene vlade – rekao je Zirojević.

Građanski aktivista Saša Zeković smatra da ovakav sadržaj Temeljnog ugovora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj verskoj zajednici i Srbiji.

Glumica, Ana Vujošević, kazala je da ne pristaju na nestajanje i otimanje crnogorske kulturne baštine i kulturnog nasleđa.

– Ne radi se samo o pokušaju zatiranju crnogorskog identiteta. Budućnost naše dece je u pitanju – rekla je Vujošević, prenele su podgoričke Vijesti.

Ona je rekla da, kako je navela, “crkva Srbije” i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore.

Građanski aktivista Nebojša Mrvaljević poručio je Abazoviću da ne može niko da bude izvan zakona, da bude nedostupan organima gonjenja i da niko ne može da se igra sa pojmom veronauke.

On je istakao da Crna Gora mora ostati sekularna država, a da naravno treba imati ugovor sa svim verskim zajednicama, ali onaj koji neće da negira postojanje Crne Gore.

Naredni protestni skup je zakazan za ponedeljak, a građani su pozvali i partije da se priključe.

Okuljeni su skandirali “izdaja” i nosili crnogorske zastave.

Tanjug