25.2 C
Trebinje
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
Naslovnica Vijesti Pojačane bezbjednosne mjere u cilju zaštite turista i građana: Počinje akcija „turistička...

Pojačane bezbjednosne mjere u cilju zaštite turista i građana: Počinje akcija „turistička sezona”

PU Trebinje počinje akciju „turistička sezona“ u cilju veće bezbjednosti gostiju koji dolaze u Trebinje, ali i domaćeg stanovništva.

IMG-9fcc1f9f782f930e9fd1d5b849d3f6ca-V.jpg (124 KB)

Rekao je ovo na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik načelnika PU Trebinje Milivoje Vuković.

On je dodao da će građanima biti date upustva kako da zaštite imovinu prilikom odlaska na godišnje odmore, a biće preduzete i druge mjere i radnje.

Vuković je ocjenio da je stanje bezbjednosti  u maju, na području istočne Hercegovine, bilo zadovoljavajuće, što pokazuju i statistički podaci, prema kojima je znanto manje slučajeva narušavanja javno reda i mira, saobraćajnih nezgoda, kao i krivičnih djela, čiji je broj smanjen za oko 60 odsto.

Policija pozvala građane da budu oprezni kad daju lične podatke

Željko Đogović, načelnik odjeljenja za privredni kriminalite je rekao da je prioritet u radu policije i dalje otkrivanje počinalaca krivičnih djela oštećenje tuđe stvari, odnosno paljenja automobila

-Tu se aktivno radi na pronalasku počinilaca i odvraćanja počinilaca od izvršenja krivičnog djela.

Policijska statistika govori da je u posljednjih pet godina na području koje pokriva PU Trebinje evidentirano 20 paljevina vozila, a od kojih su počinioci otkriveni u oko 50 odsto slučajeva.

Đogović je upozorio građane da olako ne daju lične podatke i brojeve platnih kartica, jer sve je više prijava da su sa računa skinuti određeni novčani iznosi.

– To je posebno naglašeno u kladioničarkim poslovima- istakao je on.

Policijska statistika pokazuje da je je javni red i mir  prošlog mjeseca narušen 28 puta, što je manje za preko 55 odsto u odnosu na isti period lani, ali je više registrovanih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

-Najviše počinjenih prekšaja javnog reda i mira je bila tuča, slijede vrijeđanje i ometanje državnih organa u obavljanju javnih funkcija – rekao je  Petar Kozjak, načelnik sektora policije.

Kozjak je naveo da je oko 33 odsto više prekršaja bezbjednosti saobraćaja u odnosu na maj 2020. godine, ali je i više vozača je isključeno iz saobraćaja, od kojih je najveći broj bio u alkoholisanom stanju.

On je najavio da će u narednom periodu biti pojačana kontrola vozača motocikala i mopeda i korištenja zaštitne opreme, te da je jedan od prioritetnih zadataka rada policije  oduzimanje vozila višestrukim povratnicima u prekršajima iz bezbjednosti saobraćaja.

RT/D.Č./