10.2 C
Trebinje
Subota, 20 Aprila, 2024
Naslovnica Vijesti Počinje 9. Film festival: ZLATNI PLATANI NATAŠI NINKOVIĆ I SVETOZARU CVETKOVIĆU

Počinje 9. Film festival: ZLATNI PLATANI NATAŠI NINKOVIĆ I SVETOZARU CVETKOVIĆU

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma biće održan od 3. do 8. avgusta, a ljubitelji sedme umjetnosti, u šest festivalskih dana, biće u prilici da pogledaju 26 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz desetak zemalja Evrope i Mediterana.

film-festival-3.jpg (153 KB)

Festilske nagrade – Zlatni platani, priznanja za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljeni domaćim glumačkim velikanima Nataši Ninković i Svetozaru Cvetkoviću.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević najavio je na pres konferenciji i ove godine dolazak brojnih gostiju iz svijeta filma – glumaca, reditelja, članova filmskih ekipa ostvarenja koja su na festivalskom programu.

film-festival.JPG (128 KB)

Festival se održava pod sloganom „Pod svjetlom mjesečeve rijeke“, kako bi simbolički pokazao neraskidivu vezu grada sa svojom rijekom, a svečanost otvaranja, najavljena kao svojevrsno veče za pamćenje – biće održana upravo na Trebišnjici.

„Ove godine otvaranje će biti nesvakidašnje, svojevrsni svjetlosni spektakl. Posebno mi je drago što jedan Zlatni platan ostaje u Trebinju – dobitnica je Nataša Ninković, kojoj će Zlatni platan biti uručen upravo na otvaranju, u utorak, 3. avgusta. Svetozar Cvetković će takođe biti gost festivala i njemu će Zlatni platan biti uručen u Kulturnom centru Trebinje u subotu, 7. avgusta“, kazao je Milojević.

217563343_2228973730572131_7096707285856540184_n.jpg (114 KB)

Posebna ovogodišnja novina je, dodaje on, program dječijeg filma, a uz projekcije ostvarenja sedme umjetnosti, posjetioci festivala uživaće i u muzičkim koncertima, druženju sa festivalskim gostima na tradicionalnoj kafi pod platanima, a planirane su i dvije promocije knjiga – Ane Atanasković i Gorana Gocića, te izložba slika Bojana Stojanovića.

Ulaz za sve filmske projekcije je besplatan – uz rezervaciju karata na internet adresi ulaznice.trebinjefilmfestival@gmail.com.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja Slađana Skočajić kazala je da Trebinjce nakon pozorišnog Festivala festivala očekuje izuzetno bogat filmski festival, koji postaje prepoznatljiv i nezamjenljiv događaj u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i na kojem našem gradu mogu da zavide i mnogo veći centri.

film-festival-2.JPG (143 KB)

„Pozivam naše sugrađane da isključe televizore u svojim domovima – nepotrebno je da gledamo po ko zna koji put reprize na raznim kanalima – i da dođu na festival gdje se prikazuju premijere, dobri filmovi koje nismo imali priliku ranije da vidimo“, istakla je Skočajić.

Ona je dodala da će istovremeno Trebinje biti domaćin i međunarodnog muzičkog festivala „Music&More“, te da će u tih desetak fascinantnih dana kulture u Trebinju program ova dva festivala biti usklađen na način da trebinjska publika ne propusti nijedan od brojnih događaja vrijednih pamćenja.

Direktor Kulturnog centra Miljan Vuković istakao je da razvojni put filmskog festivala najbolje pokazuje kako su se u godinama iza nas razvijale i trebinjske scene kulture – od skromnih početaka, festival je godinama rastao a danas je referentna tačka u trebinjskoj kulturnoj ponudi.

„Tako je i Trebinje postalo referentna tačka kulture u regionu i već je sada nezaobilazan punkt na kulturnoj mapi jugoistočne Evrope. To je zaista veliki uspjeh koji moramo da pripišemo i festivalu filma“, kazao je Vuković.

Festivalska događanja ove godine planirana su na pet različitih scena – na ljetnoj sceni Doma mladih, u Kulturnom centru, u dvorištu Muzeja Hercegovine, bašti hotela „Leotar“ i terasi pivnice „Humsko“.

Iz Gradske uprave danas i obećanje – jubilarnom 10. film festivalu naredne godine biće na raspolaganju još jedna scena – obnovljeno ljetno kino u Starom gradu.

 

RT