Otvorene 104. “Šantićeve večeri poezije” U MOSTARU (FOTO)

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac otvorio je večeras u Mostaru međunarodnu kulturnu manifestaciju “Šantićeve večeri poezije”.


Košarac je istakao da su 104. “Šantićeve večeri poezije” jedan od dokaza postojanja i trajanja srpskog naroda u ovom dijelu Hercegovine.

“Srpski narod dao je nemjerljiv doprinos razvoju i napretku ovog grada kako u kulturnom i duhovnom, tako i političkom i ekonomskom smislu. Večeras smo se tradicionalno okupili na `Šantićevim večerima poezije`, slaveći i diveći se zaostavštini velikana srpske književnosti Alekse Šantića”, rekao je Košarac.

On je istakao da je Šantić bio ne samo veliki pjesnik, nego i vizionar, iskreni patriota, Srbin, pravoslavac, Mostarac i Hercegovac, kosmopolita.

“Šantić je pisao o ljubavi, miru, patriotizmu, poštovao je svoje komšije i volio svoj Mostar. Ostao je ovdje. I dan danas nas okuplja u svom Mostaru”, rekao je Košarac.

On je ukazao da se Šantićevog umjetničkog opusa i života može naučiti i kako voljeti svoju otadžbinu i svakog dobronamjernog čovjeka.

“Moramo se truditi da uvijek pronađemo ono šantićevsko u sebi, jer samo na taj način možemo biti bolji ljudi i bolje komšije. Neka nam Šantić bude vodilja i vanvremensko podsjećanje na najveće vrijednosti čovječanstva koje ćemo slijediti u svakodnevnom životu, našem djelovanju i našim međusobnim odnosima”, rekao je Košarac.

“Šantićeve večeri poezije” održavaju se u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”.

Predsjednik Gradskog odbora SPKD “Prosvjeta” Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da da ovom manifestacijom čuvaju srpsku kulturu i slažu kulturni mozaik multietničkog Mostara.

“Šantić je simbol slobode, rodoljublja, ljubavi, tolerancije, suživota. Stoga ovom manifestacijom svake godine želimo da se prisjetimo poruka koje nam je Šantić ostavio kroz svoja djela i svoj primjer života u ovom gradu. Kroz njegov ogromni pjesnički opus možemo učiti kako se voli otadžbina, svoj narod, svaki čovjek, svoj grad, zavičaj”, dodala je Bjelica Šagovnović.

Ona je navela da se o Šantiću ne može govoriti, a da se ne spomene njegov društveni i politički angažman, te njegova uloga u razvoju Mostara i njegove kulturne scene.

“Zajedno sa svojim savremenicima Ćorovićem, Dučićem, Šolom, postavio je temelje savremene kulture u Mostaru i Mostar u tadašnje doba napravio jednim od najznačajnijih centara kulture na ovim prostorima”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona je istakla da je Šantić volio svakog čovjeka bez obzira na vjeru i naciju, poštujući i vrednujući jednako nacionalni, kulturni i vjerski identitet svih svojih sugrađana.

“Uvažavao je multietničnost Mostara, cijenio komšiluk, zbog toga je svaki čovjek u ovom gradu volio Šantića”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Otvaranju manifestacije u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” prisustvovali su predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, poslanici, načelnici, ministri, te veliki broj građana Mostara.

Nakon svečanog otvaranja, počelo je muzičko-poetsko veče “Naše veče” glumca Ivana Bosiljčića.

Bosiljčić se uoči nastupa zahvalio organizatorima što su ga pozvali da nastupi na “Šantićevim večerima poezije”, navodeći da je prvi put u Mostaru.

“Živimo u vremenu kada treba da se setimo da oko nas ima velikih umetnika i da smo mi tradicija sa izvanrednim pesnicima, te da lepote i dobrote još ima”, rekao je Bosiljčić.

On je naveo da kroz predstavu “Naše veče” u Mostaru želi da svi upravo toga sjete.

Ranije danas na grobu Alekse Šantića na groblju Bjelusine održan je pomen i položeno cvijeće.

“Šantićeve večeri poezije” trajaće do 26. oktobra.

Sutra, drugog dana manifestacije, u 19.00 časova u Galeriji kraljice Katarine u “Kosači” na programu je predstavljanje knjige “Noć s Aleksom” Marka Tomaša.

U petak, 20. oktobra, u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac” u Nevesinju od 19.00 časova biće održan program “Nevesinje, druga Šantićeva kuća”.

U Vladičanskom dvoru u Mostaru u subotu, 21. oktobra, u 19.00 časova planiran je koncert grupe “Zerdelija” i veče mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U Muzeju Manastira Žitomislić u ponedjeljak, 23. oktobra, u 19.00 časova biće predstavljena “Izabrana djela Svetozara Ćorovića” u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Posljednje večeri manifestacije 26. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19.00 časova na programu je poetsko veče Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske, a generalni sponzor kompanija “M:tel”.

Pokrovitelji su Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvo kulture Srbije.

Top Portal