Nova pravila – Bez ovoga ne krećite na put automobilom prema Njemačkoj

Opšte je poznato da kutija prve pomoći mora imati stvari poput flastera, zavoja, gaza i slično. No kada je u pitanju Njemačka, postoji još jedna stvar koja ne smije nedostajati.

Riječ je o novom standardu, takozvanom DIN 13164, koji je zapravo na snazi od februara 2022. godine, ali postoji prelazno razdoblje do 31. januara 2023. Ovaj standard kaže kako se komercijalno dostupni kompleti prve pomoći mogu kupiti samo do tog datuma, kako izvještava Savezna udruga za medicinsku tehnologiju (BVMed), a prenosi Fenix magazin.
Prema novom standardu, vozači automobila, kamiona ii autobusa sada moraju imati i dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći.
No, maske nisu jedina promjena koja se tiče sadržaja kutije prve pomoći. Prethodno su se u njoj morala naći dva trouglasta zavoja i zavoj dimenzija 40 x 60 cm. Sada je dovoljan samo zavoj.
Ako se pitate prijeti li vam kazna ukoliko se te stvari ne nađu u vašoj kutiji za prvu pomoć, odgovor je za divno čudo – ne.
Jer, prema pisanju njemačkog ADAC-a, Savezno ministarstvo za digitalizaciju i promet još nije uskladilo novi standard. Drugim riječima, nove kutije prve pomoći već se mogu koristiti, ali nije potrebno mijenjati ili dograđivati stare kutije prve pomoći. Kompleti prve pomoći s prethodno važećim verzijama DIN 13164 (januar 1998. i januar 2014.) mogu se i dalje koristiti.

Dovoljno je jednostavno staviti dvije maske.