Neiskorišten potencijal Bilećkog jezera

Koliki su turistički potencijali Bilećkog jezera čini se da niko ne zna. Ono što je očigledno nisu nikako iskorišteni.
Thumbnail

Valjane plaže skoro i da nema, umjesto njih su uglavnom kamenjar i drača. Na najvećem vještačkom jezeru Balkana je za sada samo jedan splav. Svega su svjesni i bilećki čelnici pa kažu vrijeme je da se krene nešto raditi.

“Stvara se atmosfera da treba da se radi na tome i naš plan u nekom narednom periodu, niko ne kaže da će to biti za godinu dana jer je vjerovatno nemoguće ali možemo da uradimo dosta stvari na pripremi i da pokušamo da u nekom smislu Bileću približimo jezeru”, kaže Nikola Bojović, zamjenik načlenika opštine Bileća.

Ima onih koji bi ulagali, ovih dana se priča da će Bilećko jezero od ljeta krasiti splavovi slični onim beogradskim. Trebalo se praviti i vikend naselje ali investitori nemaju osnovne uslove. Pristupnih puteva skoro i da nema, nema ni vodovodne ni kanalizacione mreže ali ni struje a najviše ima imovinsko pravnih problema

“Istočna Hercegovina je prepoznatljiva kao ekološki čista teritorija tako da turizam zajedno sa proizvodnjom električne energije može poslužiti kao dominantan generator privrednog razvoja naše opštine. Mi ćemo kako Turistička organizacija u saradnji sa opštinom  raditi na razvoju infrastrukture”, kaže Mladen Tepavčević, direktor TO Bileća.

Bilećko jezero je i prava oaza za ribolovce, zato oni strastveni da bi došli u lov na somove kapitalce pređu i nekoliko hiljada kilometara. I ovo se mora iskoristiti kažu Bilećani zato Sportsko ribolovno društvo zajedno sa Hetom trenutno radi na izgradnji ribarskog naselja. Za ovu akumulaciju mnogi kažu da je „nebrušeni dijamant“ kada bi se iskoristio samo dio potecijala Bileća bi sa Trebinjem bila centar turizma.