22.2 C
Trebinje
Subota, 20 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Na Vidovdan služba u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila kod Bileće

Na Vidovdan služba u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila kod Bileće

Билећа - Црква Светог Архангела Михаила

U Trnovom Dolu kod Bileće prema planu se odvija obnova Crkve Svetog Arhangela Mihaila koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, a na Vidovdan će u njoj biti bogosluženje, izjavio je Srni sveštenik Sabornog hrama u Bileći Branko Kalaba.

Srn2023-5-31_954988_0.jpg (263 KB)

Kalaba je najavio da će uoči Vidovdana biti organizovan i simpozujum u čast srpske istorije i kulture sa osvrtom na Vlatka Vukovića i srpske vladare, s obzirom na to da je ovaj hram vezan za predanje prema kojem je vojvoda Vlatko Vuković u ovom hramu pričestio vojsku pred Boj na Kosovu.

On je rekao da će obnova hrama biti nastavljena, a očekuje se da bi do Vidovdana sljedeće godine trebalo da bude spreman za osveštanje.

Predsjednik Crkvenog odbora Meka Gruda Mladen Vuković rekao je Srni da u obnovi ove crkve učestvuju stručne zanatlije i dobrovoljni pomoćni radnici.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj rekla je Srni da je konstatovan određeni stepen fizičke degradacije zbog čega je, između ostalog, predviđena konstruktivna sanacija, zamjena krovnog pokrivača i restauracija fasada. Nakon izrade projektne dokumentacije, a kada su se stekli uslovi, počela je obnova.

Ona je rekla da su do sada završeni gotovo svi radovi predviđeni projektom – na mjestima gdje je bila mala dubina temelja oni su podzidani, injektirani su dijelovi zidova i postavljene zatege radi konstruktivne stabilizacije.

“Urađen je novi krovni pokrivač od kamenih ploča i restaurisane fasade. Sve je urađeno u skladu sa važećim propisima, uz upotrebu autentičnih materija i tehnologija”, rekla je Okilj.

Ona je napomenula da posebnu pohvalu zaslužuju majstori koji su radili na obnovi, te istakla da je sve vrijeme Zavod imao odličnu saradnju sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom, posebno sa nadležnim sveštenikom.

“Graditeljska cjelina crkve Svetog arhangela Mihaila, koja obuhvata hram, čatrnju, groblje i arheološke ostatke, proglašena je nacionalnim spomenikom 2006. godine zbog istorijskih, graditeljskih, umjetničkih i estetskih vrijednosti”, napomenula je Okilj.

U Zavodu je 2020. godine urađen projekat obnove Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu kod Bileće.

Istraživački radovi, u kojima su učestvovali studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci urađeni su 2019. godine.

/SRNA/