Merkel: Crna Gora je najnaprednija država – kandidat za članstvo u EU

“Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje EU”

Merkel i Krivokapić u Tirani, Foto: Vlada Crne Gore
Merkel i Krivokapić u Tirani, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić učestvovao je na radnom ručku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i liderima zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, čija je glavna tema bila regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

“Crna Gora je najnaprednija država – kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, kazala je Merkel tom prilikom, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se navodi i da je Merkel “apostrofirala važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim riječima, može koristiti svim državama Zapadnog Balkana”.

1 / 5 Foto: Vlada Crne Gore

Iz Vlade su poručili da je “Krivokapić zahvalio Merkel na priznanju koje je udijelila Crnoj Gori, te na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade”.

“Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje EU. U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije”, piše u saopštenju Vlade.

Vijesti.