Mala fešta od naranče 4. februara u Herceg Novom

 

Mala fešta od naranče je prva iz ciklusa Stađunskih fešti koju organizuje Udruženje Ruke, prvi put je održana u februaru 2015.

Zašto se svi u Herceg Novom rado odazivaju na ovu feštu?

Zbog toga, valjda, što je tada probudila uspavani duh Novljana, želju za okupljanjem, za druženjem na    otvorenim prostorima, ne samo ljeti nego i u vedrim  zimskim danima.

Zato, takođe, što mi u Novom volimo da se zabavljamo, ali i da budemo od pomoći drugima, razmjenjujemo ne samo ćakule nego i znanje, iskustvo i nadasve pozitivnu energiju.

Znanje o korišćenju plodova koji rastu svuda oko nas, jer smo okruženi bogatom prirodom, a uvijek ima neko ko zna nešto što mi ne znamo – to razmjenjujemo na feštama.

Zatim naranča je lijepa – i kao stablo sa krošnjom tamnozelenih listova i kontrastnih jarko narandžastih plodova i sami plodovi spolja, a i iznutra – nije čudo da su bili inspiracija slikarima, kompozitorima, piscima, pa su tako i nama.

Osma Mala fešta od naranče će se održati 4. februara u centru Herceg Novog uz gvožđa. Trajanje manifestacije je produženo do 16 časova, početak je u 10, sa nastupom mažoretki kluba “Lili”. Ako bude najavljeno loše vrijeme pomjeramo događaj za sedam dana, za subotu 11. februar, još uvijek prije glavne novske fešte – Praznika mimoze.

Očekujemo preko pedeset izlagača na Izložbi rukotvorina i domaćih proizvoda.

Kreativni ljudi iz Herceg Novog i drugih gradova Crne Gore, nerijetko i iz gradova regiona prihvataju da na poziv Udruženja Ruke prijave svoje rukotvorine, različite skoro umjetničke kreacije od primijenjene vrste, domaće proizvode – uslov je da dio asortimana posvete naranči.

Mala fešta od naranče 2019.

Uz izložbu u istom terminu planiran je nastavak veoma uspješne akcije u koju su uključeni restorani, keterinzi, pojedinci i organizacije DONATORSKA PRODAJA TORTI. Lani je sakupljeno 1277€ i uplaćeno Bolnici Meljine, za Porodilište. Na ovoj fešti donacije prikupljamo za Novu šansu u Novom, organizaciju koja se bavi stvaranjem mogućnosti za rad osoba sa invaliditetom uključujući u svoje aktivnosti i porodice OSI. U Novoj šansi imaju plan da u ovoj godini, nakon perioda kada su im aktivnosti bile usporene zbog pandemije, unaprijede aktivno djelovanje u zajednici i opreme svoj objekat za tu svrhu.

Tema za torte je naravno naranča – plod koji nas inspiriše i liječi od novembra do februara.
U akciji će nam se, prema dobrom iskustvu iz prethodne godine, pridružiti srednjoškolci sa profesorima da pomognu oko prodaje torti, a u pakovanju i degustaciji koristimo ekološku ambalažu, ostajući na liniji na kraju koje je cilj da budemo Zero Waste organizacija u cijelom nizu Stađunskih fešti.

Pozivamo ljubitelje starih dobrih ukusa, dakle tradicionalnih receptura, ali i savremenih poslastičarskih kreacija i često božanstvenih dekoracija kojima se divimo kao umjetničkim djelima, ali ih ipak na kraju pojedemo, kako i valja.

Mala fešta od naranče – H. Novi foto Boka News

Donatori su dakle ne samo oni koji torte prave nego i oni koji na dan fešte dođu da otkupe parče ili dva za taj dan ili više za cijeli vikend, porodicu ili preduzeće.

Neka Novljani i namjernici spreme takuline ili sitninu, ali najkrupniju – 2€!

Preduzetnici iz gimnazije će prebrojati prikupljeni novac i svi ćemo slaviti što smo zajednica koja se voli i pomaže.

Tako je vazda bilo i biće i na osmoj Maloj fešti od naranče.

Izvor: Boka News