“Ljubav” skupo koštala Hrvaticu: Lažni ljekar joj uzeo desetine hiljada evra

Vukovarska policija u srijedu je zaprimila prijavu 64-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena preko društvene mreže.

Naime, u periodu od decembra 2022. godine do aprila 2023. godine, žena je putem društvene mreže stupila u “ljubavnu vezu” s osobom koja se predstavila kao ljekar u vojnoj misiji u Siriji, a potom i u kontakt s osobom koja se predstavila kao radnik kreditne institucije.

Lažni ju je ljekar uvjerio da je voli i da mu treba pomoć.

Objasnio joj je da treba preuzeti jedan paket iz Sirije s novcem u svrhu realizacije kredita te da treba platiti preuzimanje paketa, nakon čega će joj novac biti vraćen. Ona im je zatim uplatila više desetina hiljada evra, a paket nikada nije primila.

“Policija nastavlja s kriminalističkim istraživanjem u cilju pronalaska počinitelja, a nadležnom državnom tužilaštvu dostavljena je kaznena prijava za kazneno djelo Prevara. Romantična prevara jedna je od najčešćih financijskih online prevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje”, upozorili su iz policije, prenosi Index.hr.