Krivokapić u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade

Mandatar Zdravko Krivokapić elaboritao je u crnogorskom parlamentu program i personalni sastav nove Vlade. On je poručio da program nije mogao biti drugačiji od onog iznešenog u ekspozeu, te da nova vlada biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti.
krivokapić foto dragan.jpg

– Da li je ovo seminarski rad to neka procijeni neko drugi. Ovo je ono što se moglo uraditi za sada. Vlada koja će biti sigurno izglasana, biće ne manjine, nego Vlada naroda. Mislim da je ekspoze u skladu sa članom 103 Ustava. Pitao sam da li postoji način kako se to piše, gdje je to iskazano, ne obavezuje me kako je neko prethodno radio. Mi ćemo programom rada Vlade, kada napravimo apsolutno skeniranje doći do početnog stanja. Cilj se definiše na sljedeći način – znate odakle krećete i gdje želite. Sve drugo je u ovom trenutku nemoguće. Vlada će u februaru napraviti program rada za 2021. godinu. To je mjera u kojoj će biti iskazan svaki cilj decidno i jasno – poručio je Krivokapić odgovarajući na oštre kritike poslanika Pokreta za promjene PzP Nebojšže Medojevića koji je na početku sjednice tražio pauzu, navodeći da ga mandatar nije konsultovao za ekspoze koji je “manjkav i treba ga doraditi”.

U nastavku, Krivokapić je predstavio ekspoze u kom je naveo da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavinu prava.

– Trudićemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultat doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda – kazao je Krivokapić.

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona

– Počev od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata – kazao je Krivokapić.

Za složniju i bogatiju Crnu Goru

Mandatar je saopštio da je cilj nove Vlade da, kada joj istekne mandat, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija, dodajući da zadatak neće biti lak jer, kako je ocijenio, stanje koje zatiču može se okarakterisati kao državni udar.

– Potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovijiva. U svom viševjekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredjeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i giavni cilj nove vlasti – da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada- navodi Krivokapić.

Prema njegovim riječima, zadatak neće biti lak, a izazovi koji pred njima zahtijevaju angažovanje čitavog društva.

-Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije- navodi se u ekpozeu.

Kriza je, kaže Krivokapić, velika. Odlazeća vlast je, kako je dodao, primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje “kako bi nam dodatno otežala posao”.

-To nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskijučivo reformama, poštenim i domaćinskim upravijanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava. U politiku sam ušao srcem, ljubaviju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi ocuvanja prađedovskog zavjeta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za naš i našu djecu- navodi Krivokapić.

Saradnja sa Skupštinom jedan od prioriteta

Zadatak koji, kako kaže, preuzimju nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera, veoma je težak, izazovi su veliki, ali i u ovoj krizi jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Goru ponovo vratimo na pravi put.

– Stoga nam je potrebno zajedničko djelovanje svih poslanika i svih građana. Saradnja sa Skupštinom nam je jedan od glavnih prioriteta. Izvršna viast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja, a toje boijitak, sigurnost i veći kvalitet života svih naših građana. Putevi mogu biti različiti, ali dobra namjera, uz najkvalitetnija rješenja, najviše će se vrednovati- kaže Krivokapić.

Ocjenjuje i da za zatečeno stanje odgovornost ne snose građani niti doskorašnja opozicija, a današnja pozicija, već smatra, samo i iskijucivo prethodna vlast.

– Građani su uvijek bili spremni, a danas su još spremniji da našu Crnu Goru učine sigurnom, uspješnom, bogatom i srećnom državom.. Ono što je nedostajalo svih ovih godina jeste politčka voija da se ovi ideali sprovedu u djelo, kao i strategija i plan puta kako da se to učini. Izborima održanim 30. avgusta 2020. godine građani su izabrali slobodu i povratili pravo da uzmu sudbinu u svoje ruke. Ova Skupština i nova Vlada predstavljaju tu slobodu i posljedice su tog izbora. Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima. Taj gubitak bio bi mnogo veći nego puki gubitak vlasti. To bi bio gubitak časti, to bi bio gubitak istorije. Ovdje smo zbog građana – njima služimo i bolji život građana je naš konačni cilj. Nama svima bilo je potrebno samo jedno – da živimo život dostojan čovjeka- kaže Krivokapić.

Prema njegovim riječima, sloboda se danas osjeća u svakom kutku Crne Gore.

– lako se još izgovara tiho, naš narod ponovo vjeruje u bolje sjutra. Ovu iskru slobode moramo. da sačuvamo kao iskru neugasivog djelovanja, da je rasplamsamo i u potpunosti oslobodimo narod. Bezbjedan i ekonomski nezavisan gradanin koji zivi od svog rada, slobodan je čovjek. Nikada vise ne smijemo dozvoliti da pitanje: .Za koga ste glasali?’, bude presudno za egzistenciju naših građana – pojedinaca, cijelih porodica i zajednica- navodi se u ekspozeu mandatara.

Crna Gora kao Luksemburg

Krivokapić dodaje da bi volio da za četiri godine Crna Gora bude slična Luksemburgu, sa naglaskom, kako je kazao, na želji da društvo bude solidarnije i humanije.

-Nama ce građanin biti na prvom mjestu. Cilj nam je da Crna Gora bude država ostvarenih i zadovoljnih ljudi, koji će se suočavati sa realnim problemima i rjesavati ih, bez obzira na to da li su oni iz privatne, ekonomske, ekološke, društvene ili političke sfere – dodaje Krivokapić.

Vlada će se, navodi se u ekspozeu, zalagati za pravdu i ravnopravnost svih građana bez obzira na njihovo imovno stanje ili uvjerenja (bilo da su ona vjerska, nacionalna ili politička), orijentacije i opredjeljenja, za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala i njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

– Naše opredjeljenjeje da predano i odgovorno pristupimo brojnim izazovima i problemima, nemajući cilj da vladamo, nego da služimo i unapređujemo, pa zato smjenjivost smatramo prilikom za boiji izbor. Trudicemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultat doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet zivota na nivou evropskih standarda-istakao je on.

On je najavio da će svi “diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene”.

– Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama – kazao je Krivokapić.

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

– Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici – najavio je Krivokapić.

On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

Ekonomija i borba s kovidom u prvom planu

Nova Vlada, podsjeća Krivokapić, prije nego stoje i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, “ali je ipak njena osnovna težnja da bude Vlada svih, odnosno Vlada naroda jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno – za prosperitet našeg društva u cjelini”.

– Mudrost naših predaka, sposobnost naše generacije i trasiranje budućnosti nasim potomcima, obavezuju sve nas da ta načela poštujemo

U ovom momenlu potrebnoje da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku viadavinu prava, time napravimo zaokret od dosadasnje politike i okrenemo se prosperitetu i boijilku Crne Gore.

Nova Vlada ce punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica- navodi se u ekspozeu.

Sastav Vlade

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

– Sve su ove osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva – kazao je Krivokapić.

Medojević: Mandatar nas nije konsultovao za ekspoze

Na početku sjednice riječ je proceduralno uzeo poslanik Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević koji je predložio da se napravi pauza i održi sjednica Kolegijuma Skupštine jer tvrdi da ekspoze mandatara nije materijal za ozbiljnu parlamentarnu raspravu. Smatra da u mandatarovom ekspozeu postoje propusti koji moraju biti ispravljeni.

– Ovo što smo dobili od mandatara ni po formi, ni po sadržaju ne ispunjavaju kriterijume da bi razgovarali o ovoj važnoj temi. Nismo imali priliku da učestvujemo u pisanju ovog dokumenta, kao što su ranije vladajuće partije učestvovale u njegovom pisanju i rezultat je uvijek bio konsenzus. Mandatar me nije konsultovao vezano za materijal. Ovaj dokument ne zadovoljava sistem rada Skupštine. Nema procjene rasta BDP-a, osnovnih političkih, ideoloških parametara, nema o podataka nezaposlenosti… Ovaj materijal se ne može nazvati programom rada vlade. Teško se možemo izjašnjavati o ovom dokumentu jer nema nijednog mjerljivog kriterijuma – rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, na osnovu ovoga programa ne može se dati ocjenu rada vlade nakon šest mjeseci.

– Što bi rekli moji prijatelji iz Alan Forda: “Nijesmo dali nijedno obećanje i to ćemo obećanje ispuniti” – citirao je Medojević.

Bečić je rekao da sa ustavnog aspekta nema nikakvih manjkavosti vezanih za materijal koji je mandatar dostavio Skupštini, te da se Medojevićeva intervencija odnosila na kvalitet samog programa.

– Mandatar iznosi svoj program i predlaže sastav Vlade, forma tog programa nije propisana pozitivnim propisom. Poslanici imaju mogućnost da raspravljaju i na kraju se opredijele prema sastavu nove Vlade. Ovdje nema nikakvih problema, održali smo Kolegijum Skupštine, tako da smo imali dovoljno vremena za različite intervencije. Ispunjeni su ustavni preduslovi za nastravak sjednice – poručio je Bečić.

Medojević je odgovorio da nijedan prethodni predsjednik Skupštine nije odbio zahtjev poslanika za uzimanje pauze.

– Ako želite da prekršite parlamentarnu praksu, mislim da će to uvesti novi način upravljanja koji nije dobar – rekao je Medojević.

Bečić je poručio da radi u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Medojević je odgovorio da Bečić nije dužan da ocjenjuje cjelishodnost inicijative.

– Kada klub poslanika traži pauzui predsjednik Skupštine je daje. Vi konstatujete da ste odbili zahtjev za pauzom i da nastavljate rad. To je prvi put u 30 godina parlamentarizma – rekao je Medojević.

Milačić: Kandidati za ministre da budu u skupštinskoj sali

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da treba pozvati kandidate za ministre da prisustvuju sjednici.

– Ako ima neko nešto lično da kaže ministru, neka to bude upravo ovdje. Domaćinski ih pozovimo da dođu iz bijelog salona i da budu sa nama – rekao je Milačić.

On je rekao da narod Crne Gore više ne želi pauzu.

– Ovdje nismo ni zbog Marka Milačića, ni zbog Nebojše Medojevića, Mila Đukanovića, već naroda Crne Gore i da počnemo što prije da radimo – rekao je Milačić.

Bečić je odgovorio Milačiću da se prilikom ranijih izbora i imenovanja nikada nije desilo da određeni kandidat, prije nego je izabran, prisustvuje pretresu.

– Istovjetno ćemo postupiti i ovog puta, a epidemiološki momenat je dodatni razlog za ovu odluku – poručio je Bečić.

Sjednici, u dijelu iznošenja ekspozea, prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Najavljeno je i da će sjednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da tri koalicije, poslije parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Vijesti.me