Kosovo i Metohija: Počelo okupljanje naroda, pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu (VIDEO)

Kosovo i Metohija: Počelo okupljanje naroda, pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu (UŽIVO)
Foto: Tanjug /

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo, a za danas se očekuje okupljanje većeg broja građana ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu.

Ispred opštinskih zgrada od jutros su krenula okupljanja, kako je to juče i najavio bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, Srđan Milosavljević.

Građani traže da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova i Metohije, da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u opštinske zgrade i da iz pritvora budu pušteni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su prije dva dana uhapšeni.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je policija samoproglašenog Kosova zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je imala namjeru da omogući nelegalnim gradonačelnicima da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

08.29 Hovenijer: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi “Defender Evropa 2023”, prva posljedica za Vladu samoproglašenog Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na sjeveru.

08.11 – Blinken: Odluka Prištine da silom obezbijedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije.

Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

“Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbijede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline”, naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Od predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije zatraženo je da “spuste bezbjednosni status oružanih snaga i pozovu Srbe na Kosovu i Metohiji da prestanu da izazivaju KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja”, naglasio je Blinken u saopštenju.

SAD su osudile, kako se kaže, neprihvatljivo nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na Kosovu i Metohiji i pozvale Prištinu i Beograd da se odmah ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa.

Agencije