“Koju god vakcinu da tražite, daćemo vam” Predsjednik Srbije u posjeti Sarajevu

Aleksandar Vučić, tokom današnje posjete Sarajevu je istakao da su vakcine Astra Zeneka donirane FBiH, ali da će Srbija dostaviti i vakcine ostalih proizvođača ukoliko to Federacija bude željela.

"Koju god vakcinu da tražite, daćemo vam" Predsjednik Srbije u posjeti Sarajevu (VIDEO)

Mi smo naručili i Moderninu vakcinu, tako sa Srbija raspolaže sa pet vakcina i koje budete željeli, mi ćemo vam ih dostaviti – poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da je uzajamno povjerenje ključno, prenosi Blic.

– Ono što je važno nije samo pitanje vakcina, već povjerenja jednih u druge, da ne opanjkavamo jedni druge pred ostalim zvaničnicima, zato što se danas, kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih, mi oslanjamo jedni na druge – poručio je Vučić.

FOTO: SRNA

Kako je prenio, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, bilo je riječi o organizaciji samita dvije zemlje.

– Ovo su vakcine za Federaciju BiH, pošto vidim da ima primjedbi. Mi smo (Srbija) sada naručili “Modernu”, pa ćemo ih imati pet. Tražite šta treba – rekao je Vučić.

Kako je kazao, danas, kada se očekivala pomoć od mnogo moćnijih nego što su Srbija i BiH, moramo da se oslanjamo jedni na druge.

– Važno je da mi sarađujemo. Rekao sam mojim domaćinima danas da pokušamo da što više govorimo jednim glasom, kada zajednički ukažemo na probleme – rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada mi budemo razumijeli da smo snaga, imaćemo najveću stopu rasta u Evropi.

– Ne možemo da najrazvijenije stignemo, ali možemo da napredujemo – istakao je Vučić.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi BiH i Srbije dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja o kojima je i danas razgovarano.

Dodik je rekao da je Vučić predložio da za 2-3 mjeseca bude održan otvoreni forum, odnosno samit Srbije i BiH upravo o tim pitanjima, što su članovi Predsjedništva BiH i prihvatili.

On je naveo da robna razmjena dobro funkcioniše, ali može biti daleko veća.

Dodik je zahvalo Vučiću na podršci u borbi protiv pandemije virusa korona vakcinama, podsjetivši da je zahvaljujući rukovodstvu Srbije medicinskim radnicima iz Republike Srpske omogućena vakcinacija u Srbiji, a Federaciji BiH doniran kontingent vakcina, prenosi RTRS.

– Vidimo da donacije vakcina koje Srbija uputila zemljama regiona govori o dobroj politici Srbije – rekao je on.

Vučić je istakao da su Astra Zeneka vakcine donirane BiH, ali da će Srbija dostaviti i vakcine ostala tri proizvođača ukoliko FBiH to bude željela.