Koji Hercegovci će u klupe Narodne skupštine?

U Narodnoj skupštini Republike Srpske sedam je sigurnih stolica za Hercegovce. Na osnovu trenutnih rezultata četiri imena se već znaju a dobro su poznati i od ranije. Boje juga braniće Luka Petrović, Ilija Tamindžija, Vukota Govedarica i Nebojša Vukanović. Generalni sekretar SNSD-a i direktor Elektroprivrede apsolutni je rekorder i ovih izbora. Da li će uzeti madat Luka Petrović još ne zna.

“Zavisno naravno od dogovora unutar naših struktura i mislim da su svakako građani dali najveću podršku meni u ovoj izbornoj jedinici a to opet ima i određenu obavezu i odgovornost”, rekao je Luka Petrović iz SNSD-a.

Boje SNSD-a pored Petrovića i Tamindžije braniće i Fočak Nenad Lalović, iza njega je Trebinjka Milica Ijačić. Sa Vukotom Govedaricom ispred SDS-a u parlament bi mogao Ognjen Bodiroga, takođe iz Foče. I Socijalistička partija imaće jednog poslanika, koplja se lome između Bilećanina Slobodana Čomića i Nevesinjca Ognjena Kuljića. Lista za pravdu i red takođe ima siguran mandate, još se uzdaju u kompenzaciju.

“Znamo da iz istočne Hercegovine imamo jedan direktan mandat i eventualno još dva kompenzaciona mandata koja su iz Trebinja i Nevesinja tako da će istočna Hercegovina dati tri poslanika sa liste za Pravdu i red Nebojše Vukanovića”, rekao je Đorđe Vučinić, Lista za pravdu i red.

Hercegovci zadovolji i puni očekivanja. Za tribune imaju jasne zahtjeve.

“Da čuvaju Hercegovinu, da se trude da nas povežu putevima sa ostalim dijelovima Republike Srpske i prema Srbiji i naravno da se trude da očuvaju Republiku Srpsku i sve što joj pripada.”

“Kao što vidim privreda je u lošem stanju, inrastruktura isto, naročito putevi koji vode ka istoku i zapadu. Što se tiče ostalog treba otvarati radna mjesta a najbitnija stvar je da mladost ostaje na ovim područjima.”

“Očekujem da će kompetentno i odgovorno raditi svoj posao.”

U Izbronoj jedinici 9 SNSD je apsolutni pobjenik izbora na svim nivoima, samo za Narodnu skupštinu Srpske osvojili su blizu 19.000 glasova. PDP je ovdje ostao bez mandata a ni ostale stranke se nisu proslavile.

ATV