KO KOME IZLAZI NA CRTU U HERCEGOVINI – Neizvjesno još u Nevesinju i Ljubinju, u igri više imena

Rokovi za prijavu kandidata za načelnike se bliže, a u nekim hercegovačkim opštinama još nisu poznata imena kandidata.

U Gradu Trebinju situacija je jasna, kandidat SNSD-a je aktuelni gradonačelnik Mirko Ćurić koji slovi za favorita, dok mu je protivkandidat SDS-ovac Ilija Stanković koji ima podršku opozicionih stranaka. Situacija je čista i u Gacku gdje će aktuelni načelnik SDS-ovac Milan Radmilović ovoga puta imati težu izbornu trku, jer s druge strane ima SNSD-ovog Ognjena Milinkovića kome se daju dobre šanse.

U Berkovićima još nema zvanične potvrde, ali se u javnosti barata da su kandidati aktuelni načelnik Nenad Abramović (SDS) i  SNSD-ov Radovan Milidragović. U Bileći je SNSD kandidovao Nenada Vukoju, dok se spekulisalo da će SDS predložiti Novicu Samardžića koji je,  po nekim nepotvrđenim informacijama, odustao od tog izazova.

Situacija u Nevesinju i Ljubinju je još uvijek neizvjesna.

SNSD Nevesinje još zvanično nije izašao s imenom kandidata za načelnika, ali je nedvojbeno da će to biti aktuelni načelnik Milenko Avdalović. Što se tiče opozicije, izjenso je da će SDS dati kandidata, no izvori bliski ovoj stranci navode da odluka još nije donesena.

Iako se govorkalo da će SDS kandidovati jednog uglednog ljekara iz Nevesinja, to više nije opcija, jer on nije pristao. U javnosti se spekuliše sa više imena među kojima su čak dva Šipovca – Anto i Mišo, kao i Milovan Cvijetić, te Jovan Vasiljević.

Anto Šipovac je istaknuti stranački kadar i jako hrabar u političkim istupima, ali mu u prilog ne ide to što nema obrazovanje, a politička konkurencija mu je u obračunima na teret stavljala bespravnu sječu šume, te uzimanje velikog novca za podsticaje. Što se tiče drugog Šipovca, on je bivši kadar SNSD-a što mu u ovom slučaju ne ide u prilog, kao ni činejnica da je ŠG ”Botin” u vrijeme dok je on bio finansijski direktor imalo jako loše finansijske bilanse.

Najjače ime SDS-a i svakako najbolji kandidat je Jovan Vasiljević, inače predsjednik nevesinjskog SDS-a i odbornik u Skupštini opštine, ali i poznata  ”gradska faca”.  On je sigurno i do sada imao imao priliku da se kandiduje za načelnika, no to nije činio. Ostaje da se vidi da li će ovoga puta.

Situacija je takođe neizvesna u Ljubinju koje će, kako stvari stoje, imati najviše kandidata. Niko još nije izašao s potvrđenim infomacijama, ali se nagađa da bi aktuelni načelnik Darko Krunić trebao biti kandidat novoosnovanog SPS-a. No, ni tu nije sve jasno jer se spominje i ime Perse Klimenta kao kandidata iste stranke.  Izvjenso je da će kandidat DNS-a biti  Risto Mićić, SDS-a Stevo Drapić ili Davorka Dangubić. U SNSD-u još nije poznato ime kandidata.

Iako se milsilo da će izborna utakmica biti najteža u Trebinju, čini se da bi moglo biti intersantno i u drugim hercegovačkim opštinama.