16.2 C
Trebinje
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti HERCEG FEST: Ovo su nagrađeni izlagači

HERCEG FEST: Ovo su nagrađeni izlagači

Drugog dana ovogodišnjeg festivala hercegovačkih proizvoda „Herceg fest“ nagrađeni su štandovi sa najraznovrsnijom ponudom, među 24 izlagača – kooperanta „Hercegovačke kuće“, koji su u Dučićevoj ulici ovog vikenda predstavili autohtone proizvode iz kućne radinosti našeg podneblja.

nagrade-herceg-fest.jpg (232 KB)

Prva nagrada pripala je gazdinstvu „Rašević“ iz sela Cicina, druga – vinariji „Anđelić“, a treća – proizvođačima organske kozmetike – kompaniji „Elmar“.

Prvonagrađeni – Vesna i Željko Rašević osmislili su široku paletu proizvoda od samoniklih darova prirode – čiji je zaštitni znak: da su zdravi i ekološki besprijekorni.

nagrade-herceg-fest-1.jpg (243 KB)

„Dosta ima samoniklog voća – poput drenjine, trnjine, crne murve ili kupina. To sama berem, a ostalo nabavljamo kod provjerenih proizvođača, sa područja naše Hercegovine gdje nema zagađivača. U našoj ponudi je dvadesetak proizvoda – to su prirodni voćni sokovi, razni likeri, ulja i tinkture od srijemuša i kantariona, razni džemovi i marmelade, džemovi bez šećera. Uglavnom radim sama, što se tiče pripreme i pravljenja ovih proizvoda, a suprug pomaže oko pakovanja i dostave“, kaže nam Vesna.

Uručujući nagrade najboljima, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da je izuzetno ponosan na projekat „Hercegovačke kuće“ i njene kooperante, vrijedne domaćice i domaćine. Od skromnih početaka prije četiri godine ideja je narasla u ozbiljnu i veoma uspješnu priču, kojoj, ističe Ćurić, danas zavide i pokušavaju da je prepišu mnogi u regionu.

Broj kooperanata sve više raste, a što je važnije – i potražnja za hercegovačkim proizvodima.

nagrade-herceg-fest-2.jpg (193 KB)

„Upravo se ostvario onaj naš cilj sa početka – da proizvođači ne budu potcijenjeni. Ovaj proiozvod nije jeftin, ali vrijedi i ljudi ga kupuju. Zato nema razloga da se u proizvodnju ne uključujemo i u nju ne ulažemo – još više“, poručio je Ćurić.

Podrška Gradske uprave Agrarnom fondu, razvoju „Hercegovačke kuće“ i njenim kooperantima ni ubuduće neće izostati. U tom smislu, Ćurić je najavio uskoro još jedan program podrške samozapošljavanju, koji bi mogao biti interesantan i poljoprivrednim proizvođačima.

„Bilo šta da je u pitanju, ako započinjete biznis, Grad Trebinje će vas podržati sa dodatnih – do 15 hiljada KM. Takođe, i one koji su bili korisnici ranijih programa podrške, a koji su ispoštovali sve što je bilo definisano ugovorom – opet ćemo stimulisati novčano. Ovo je zajednički projekat i samo zajedno možemo do još boljih rezultata“, kazao je Ćurić.

Naredni razvojni korak je otvaranje prodajnog objekta „Hercegovačke kuće“ u Beogradu. To je i obaveza više za sve proizvođače, jer je potražnja za hercegovačkim prozvodima već sada veća nego što ovdašnji proizvođači mogu da ponude.

„Znate da smo otvorili već tri prodajna objekta ‘Hercegovačke kuće’ – zato vas pozivam da povećate i obim proizvodnje i asortiman proizvoda kako bismo mogli da zadovoljimo potražnju za našim proizvodima i potrebe tih objekata“, poručio je proizvođačima direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina.

nagrade-herceg-fest-3.jpg (295 KB)

Uz proglašenje najboljih, svim izlagačima sa 2. festivala hercegovačkih proizvoda „Herceg fest“ uručene su zahvalnice za učešće, uz poruku – vidimo se dogodine!

R.S.