28.2 C
Trebinje
Subota, 20 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Grad raspisao javni poziv za pomoć učenicima bez jednog ili oba roditelja,...

Grad raspisao javni poziv za pomoć učenicima bez jednog ili oba roditelja, kao i učenicima iz područnih odjeljenja i ruralnih područja

Grad Trebinje je objavio Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola bez jednog ili oba roditelja, kao i Javni poziv za pomoć djeci iz područnih odjeljenja osnovnih škola i djeci koja žive u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje osnovne škole u mjestu prebivališta.

sladjana-skocajic.jpg (261 KB)

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić kaže da Grad Trebinje na ovaj način, kao i prethodnih godina, vodi računa o porodicama i najranjivijim kategorijama našeg društva.

„Djeca bez jednog ili oba roditelja zaštićena su i kroz rad Javne ustanove Centar za socijalni rad, ali mi želimo da kroz ovaj javni poziv pokažemo da brinemo i da nam je stalo do te djece. Ove godine nema promjena u javnom pozivu, korisnici već otprilike znaju šta bi trebalo pripremiti od dokumenata. Finansijska pomoć će se isplaćivati u iznosu od 100 KM, 125 KM ili 150 KM u zavisnosti od toga da li djeca žive bez jednog ili oba roditelja“, rekla je Skočajić.

Javnim pozivom za pomoć djeci iz područnih odjeljenja i djeci koja žive u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje osnovne škole u mjestu prebivališta dati su uslovi i način raspodjele novčanih sredstava djeci koja pohađaju nastavu u okviru područnih odjeljenja škola „Jovan Jovanović Zmaj“ Trebinje i „Vuk Karadžić“ Trebinje i djeci koja žive u ruralnim područjima.

„Naša potreba da podržimo život na selu, ali i rad škola u ruralnim sredinama pokazala se dobrom praksom, sudeći po upisu učenika u prvi razred ove školske godine. Skala pomoći zavisi od socijalne karte porodice, tako da novčana naknada koja će se isplaćivati može biti u iznosu od 50 KM, 75 KM ili 125 KM, s tim da su u pitanju najčešće porodice sa više djece. Moram naglasiti roditeljima da obrate pažnju prilikom prikupljanja dokumentacije koja je potrebna za ovaj javni poziv. Svi kojima je potrebna pomoć oko prikupljanja dokumentacije ili imaju neku dilemu mogu se javiti u Odjeljenje za kulturu, svakim radnim danom od 7 do 15 časova ili pozvati telefonom Gradsku upravu“, navela je Skočajić.

Oba javna poziva otvorena su do 19. oktobra 2023. godine, a zahtjev za ostvarivanje prava na dodjelu finansijske pomoći podnosi se na protokolu Grada Trebinja.

Koji su kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, te koju dokumentaciju je potrebno predati možete pročitati na linku:

Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola bez jednog ili oba roditelja: https://trebinje.rs.ba/wp-content/uploads/2023/09/Javni-poziv-1.pdf

Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava za pomoć djeci iz područnih odjeljenja osnovnih škola i djeci koja žive u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje osnovne škole u mjestu prebivališta: https://trebinje.rs.ba/wp-content/uploads/2023/09/Javni-poziv.pdf