22.2 C
Trebinje
Subota, 20 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Dodik: Zemljište vlasništvo RS, nadoknada za obe kojima je oduzeta zemlja –...

Dodik: Zemljište vlasništvo RS, nadoknada za obe kojima je oduzeta zemlja – ali samo po zakonu

Dodik.jpg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je po pitanju gradnje bolnice u Trebinju sve urađeno u skladu sa zakonom, da nema ništa sporno sa zemljištem na kojem je planirana gradnja, te da su ispoštovane sve procedure

  Dodik je naveo da je Srpska spremna da isplati svaku vrstu nadoknade svima kojima je imovina oduzeta, ali ukoliko se za to steknu zakonski uslovi.
“Zakonski uslovi za to trenutno ne postoje i mi ovdje radimo sa punim zakonskim pravom i procedurama koje su ispoštovane”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

On je podsjetio da je Republika Srpska prije 15-ak godina donijela Zakon o restituciji, koji je ukinuo OHR, a kojim je predviđeno da se imovina ili naknada obezbijedi za svakoga kome je oduzeto vlasništvo nakon drugog zasjedanja AVNOJ-a.

“Visoki predstavnik je udovoljio zahtjevima muslimana i ukinuo taj zakon, i mi u suštini sada nemamo regulisano to pitanje, ali zbog toga ne može da stane država”, rekao je Dodik.

On je pozvao one koji potražuju svoje zemljište da to i dalje rade poštujući procedure, te naveo da trenutno ne postoje uslovi za isplatu naknade jer nisu prepoznati kao aktivni vlasnici zemlje na kojoj je planirana gradnja bolnice.

“Možda je ovo proces koji mnogima nije jasan, ali imam potrebu da objasnim da je sve u skladu sa zakonom, i da će, naravno, biti onih koji ostvare pravo na nasljeđe, i oni će se pojaviti pred državom i država će im isplatiti adekvatne naknade”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da muslimani u BiH traže zakon o restituciji koji bi pokrio period od datuma kada je Austrougarska proglasila aneksiju BiH, što bi značilo mnogo veće probleme nego što imaju danas.

“Poštujem njihove zahtjeve, razumijem šta je nasljeđe, ali u ovom trenutku je tako. Republika Srpska to nije učinila njima, već je to uradila neka druga država”, rekao je Dodik.

Kamen temeljac za novu, savremeno opremljenu bolnicu u Trebinju vrijednu oko 128,5 miliona KM položen je danas u prisusustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, Srbije i brojnih građana Trebinja i Hercegovine.

Kamen temeljac zajedno su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, resorni ministri Srpske i Srbije Alen Šeranić i Danica Grujičić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci.