Dodik otkriva ko će biti u novoj Vladi

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će novu vladu Srpske činiti članice koalicije koje su zajedno osvojili više od 60 odsto glasova, ali će biti ponuđena mjesta i nekim drugim političkim strukturama kako bi bilo stvoreno nešto kao koncentraciona vlada.


-To neće biti moguće sa Igorom Crnatkom, Branislavom Borenovićem ili Jelenom Trivić, ali smatram da u PDP-u ima prihvatljivih ljudi – rekao je Dodik za RTRS.On smatra da je važno da se svi u Srpskoj okupe oko najvažnijih pitanja, ali da nije siguran da se na tom planu može raditi sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem ili predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem jer je sve „otišlo predaleko“.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, istakao je da je vlast u Srpskoj sve vrijeme radila na tome da Srpska dočeka jesen u stabilnom stanju, te da će to biti omogućeno uz podršku prijatelja.

On je rekao i da srpski predstavnici na nivou BiH ne zastupaju politiku BiH, već Republike Srpske.

-Član Predsjedništva BiH nije kadar BiH, već Srpske i ja nisam funkcioner BiH – istakao je Dodik.

Dodik kaže da BiH ne bira nijedan organ, već se svi „sastavljaju“, pa tako i Predsjedništvo BiH.

.Srski član se bira na teritoriji Srske, a bošnjački i hrvatski u FBiH – rekao je Dodik i naglasio da su entitetski organi nadređeni organima BiH.

Prema njegovim riječima, kada god je raspravljano o nekoj temi u Predsjedništvu BiH, nadležno ministarstvo iz Srpske moralo je da da svoje mišljenje o tome.

-Ako je ono negativno, nema šanse da ja glasam za to – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i on maksimalno afirmisali važnost organa Srpske na nivou BiH.

Istakao je da je ulaganje vitalnog nacionalnog interesa njegov pokušaj da se pokaže važnost Narodne skupštine Republike Srpske, te da se pokaže da je to mjesto gdje se donose odluke u ime Republike Srpske.

-Parlament Republike Srpske je konačno mjesto odluke, i nije važno kakva je ona, kao što je bila posljednja u vezi sa davanjem agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH – rekao je Dodik.

On je rekao da će Srpska imati stabilne institucije, da će sačuvati mir i stabilnost, da će biti ojačana Republika Srpska.

-Naša politika će biti u okviru Ustava i sve što bude mimo toga biće osporeno – rekao je Dodik i naglasio da će uraditi sve da opravda povjerenje koje mu je ukazao narod u Srpskoj.  Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da je cilj imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske radi podrške vitalnom interesu Republike Srpske kojeg pokreće srpski član Predsjedništva BiH kako bi se taj veto potvrdio.

Cvijanovićeva je naglasila da je suština imati mjesto gdje se odlučuje, a to je Narodna skupština Republike Srpske i da se njena uloga afirmiše.

Prema njenim riječima, kad god se ima veto i sa tim se dođe u Narodnu skupštinu Srpske, to predstavlja ispit političke zrelosti za sve političke subjekte koji su zastupljeni u Skupštini i svi snose odgovornost za svoje političko zastupanje.

-Sigurna sam i da su rezultati na nivou opozicije dobrim dijelom takvi što su ignorisali institucije Republike Srpske. Zanemarivana je činjenica da su institucije Srpske superiorne u takvoj situaciji – rekla je za RTRS Cvijanovićeva, koja je prema preliminarnim rezultatima pobjednik izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je naglasila da dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske treba da budu sastavljene od odgovornih lica koja razmišljaju o Republici Srpskoj, a ne zato što ih je neko ubijedio da tamo budu ili se formalno nalaze u te dvije trećine.

-Cilj je imati dvije trećine da se potvrdi nacionalni interes i ja u suštini to doživljavam kao politički pristup nečemu što jeste interes Srpske. Zašto nekog morate umoljavati da bude u te dvije trećine, ako on ima odnos prema tom pitanju i razumije to pitanje bitno za Srpsku i što bi to pitanje moralo da se bazira na ličnom odnosu prema predlagaču? – rekla je Cvijanovićeva.

Podsjetivši da je slušala opoziciju da zbog odnosa prema njoj, Miloradu Dodiku, SNSD-u, neće podržati takvu temu, Cvijanovićeva je ocijenila takav stav kao besmislen i napomenula da se zbog takvih stavova plaća i politička cijena.

-Ja kao političar mogu da imam odnos prema temi koji može biti drugačiji, ali ne mogu imati takav odnos prema instituciji koja je tu instanca za odlučivanje. Ne mogu da prihvatim da se lično posmatra to ko je predlagač – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra i da se spoljna politika BiH mora vratiti u Predsjedništvo BiH, dodajući da su do sada u toj oblasti činjene razne zlupotrebe uzurpiranjem nadležnosti i promovisanjem nečega što je politika jedne partije ili jednog naroda.