15 C
Trebinje
Četvrtak, 6 Maja, 2021
Naslovnica Vijesti ČOLIĆ – Slijede važni radovi u slivu Trebišnjice

ČOLIĆ – Slijede važni radovi u slivu Trebišnjice

БИЈЕЉИНА, 4. МАЈА /СРНА/ - Помоћник директора "Воде Српске" у Сектору за управљање водама у сливу Требишњице Бранко Чолић.
Javna ustanova “Vode Srpske” najavila je nastavak sanacije porušenih betonskih zidova duž 160 metara odvodnog kanala “Oko” u urbanom dijelu Trebinja, koji služi za odvod vode od izvora do rijeke Trebišnjice.

Srn2021-5-4_1559719_0.jpg (135 KB)

Pomoćnik direktora “Vode Srpske” u Sektoru za upravljanje vodama u slivu Trebišnjice Branko Čolić navodi da je u ovoj godini planirana i regulacija odvodnog kanala “Podgljivlje – Gradina – rijeka Trebišnjica” na drugoj i trećoj dionici ukupne dužine 400 metara, nakon što je 2018. godine urađena regulacija prve dionice duge 171,70 metara.

Procijenjena vrijednost radova na drugoj dionici je 170.000 KM, a za treću 120.000 KM.

Čolić kaže da je u toku izrada tehničke dokumentacije za Petrovo polje, a planirana je i izrada glavnog projekta odvodnog kanala “Vrulje”, kao i izrada glavnog projekta za uređenje odvodnog kanala “Podgljivlje – Gradina – rijeka Trebišnjica” za treću dionicu.

On ističe da je u planu i regulacija dijela korita rijeke Mušnice od protočne brane nizvodno od Avtovca u opštini Gacko da bi se obezbijedio projektovani poprečni profil i okolno područje zaštitilo od poplava.

Čolić navodi da je za ove potrebe urađen elaborat prema kome je predviđena regulacija Mušnice u dužini od 715 metara i vrijednost radova procijenjena na 65.000 KM.

Prema njegovim riječima, na području opštine Nevesinje planiran je nastavak regulacije dijela korita rijeke Zalomke radi sprečavanja izlivanja vode na magistralni put Mostar-Gacko na kritičnim lokacijama Vrtič, Višnjevo i Rilja.

Elaboratom je predviđena regulacija korita Zalomke u dužini od 3,5 kilometara, a radovi se izvode po dionicama, u skladu sa finansijskim mogućnostima “Voda Srpske”.